Direct naar artikelinhoud
InterviewThomas Michiels

‘Ik vind metalheads de vriendelijkste soort op deze planeet’: godsdienstleraar presenteert ‘De zwaarste lijst’

Thomas Michiels: ‘Het almachtige, spirituele karakter van geloven vind ik superboeiend.’Beeld Mine Dalemans

In het dagelijkse leven is hij leraar Frans en godsdienst, maar de laatste tijd was hij vooral druk bezig met de voorbereidingen voor zijn debuut als radiopresentator. Thomas Michiels (29), zanger-bassist van de Mechelse metalband Psychonaut, mag een paasweekend lang ‘De zwaarste lijst’ op Studio Brussel presenteren. 

Als godsdienstleraar is Michiels gelovig. “Ik heb een persoonlijk godsbeeld samengesteld uit verschillende wereldgodsdiensten”, vertelt Michiels, die aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen lesgeeft. “Veel mensen hebben een conservatief beeld van godsdienst. Ik kan het geloof los zien van het kerkelijke en zie God niet als een man met een lange grijze baard. Het almachtige, spirituele karakter van geloven vind ik superboeiend. Dat komt ook aan bod in de teksten van Psychonaut.”

“En als een leerling van mij moslim is en op basis van zijn geloof goede dingen wil doen, vind ik het mooi als hij daarover vertelt”, zegt hij. “Heel veel mensen lopen hier rond met de vraag ‘Wat gebeurt er met mij als ik sterf?’, maar vegen het idee van geloven meteen van de tafel. Het is juist interessant als iedereen dat op een persoonlijk manier invult.” Voor hem botst zijn geloof dan ook niet met het metalgenre. “God kan voor mij evengoed een bad van gevoelens zijn waarin je roert. En muziek is het meest krachtige medium om dat weer te geven.”

Kneepjes van het radiovak

De lessen godsdienst en Frans zijn nu even minder belangrijk voor Michiels. Alle aandacht gaat naar De zwaarste lijst, de metaltop van Studio Brussel die hij voor het eerst mag presenteren. “Toen de vraag kwam van Studio Brussel, ging er even ongeloof door mij heen. Ik heb nadien meteen heel mijn auto bij elkaar geroepen van enthousiasme.” De afgelopen tijd leerde hij stap voor stap de kneepjes van het radiovak. “Ik word vakkundig begeleid bij Studio Brussel en bracht er de voorbije dagen veel uren door in de radiostudio. Als beginproef moest ik trouwens nummers meenemen en daarover vertellen. Naast een zwaar nummer, ‘Silvera’ van Gojira, had ik trouwens ook ‘Pelota’ van Khruangbin mee. Mijn muzieksmaak reikt dus verder dan enkel metal.”

Radio maken mag dan nieuw zijn, De zwaarste lijst is vertrouwd terrein voor Michiel. Vorig jaar schopte hij het met Psychonaut in deze metaltop. Het trio eindigde op plaats 42 met het nummer ‘The Fall of Consciousness’. Nu mag hij dus meteen de heilige lijst voor alle fans van zware gitaren presenteren: “De eerste zeshonderd nummers zullen via de digitale zender Bruut uitgezonden worden: dan zal ik al geregeld te horen zijn. De top 66 zal ik als presentator helemaal aan elkaar praten.”

Thomas Michiels is zanger-bassist bij Psychonaut: ‘Uiteraard mis ik de liveoptredens keihard.’Beeld Mine Dalemans

Net als bijna elke metalhead begon de liefde voor het genre ook bij Michiels dankzij familie. “Mijn broer en oudere neven en nichten leerden mij Sepultura en Metallica kennen toen ik acht jaar was. Mijn neef nam ook alle afleveringen van het toenmalige programma Metalopolis op Studio Brussel op, waardoor ik bands als Machine Head en Slayer leerde kennen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik vind metalheads de vriendelijkste soort op deze planeet.”

Voor Michiels is De zwaarste lijst ook een welkome afwisseling nu alle optredens al lang stilliggen. Psychonaut maakte tijdens de lockdown wel nieuwe nummers, maar hoopt volgend jaar toch opnieuw te kunnen touren. Tijdens hun laatste festivalzomer, in 2019, traden ze nog op Rock Herk, Roadkill én Alcatraz op. “Dat was het summum wat optredens betreft.” En dat gevoel mag snel terugkeren, als het aan Michiels ligt. “Uiteraard mis ik de liveoptredens keihard. Dat is toch voor een groot deel hetgeen waar je het voor doet. Je maakt een plaat, speelt die live en er ontstaat zo interactie. De connectie met het publiek is een van de coolste dingen die er bestaat. Op een livestream heb je dat gevoel niet.”