Direct naar artikelinhoud
NieuwsLa Boum

▶ Politie te paard loopt vrouw omver bij poging Ter Kamerenbos te ontruimen, parket onderzoekt de beelden

Politie te paard tracht de menigte in het Ter Kamerenbos uit elkaar te drijven. Daarbij wordt een vrouw omver gelopen.Beeld ISOPIX

‘La Boum’ begon als een aprilgrap, maar eindigde in een bij momenten gewelddadig kat-en-muisspel tussen feestvierende jongeren en de politie. Daarbij raakten volgens voorlopige cijfers tientallen mensen gewond. Volgens sommige aanwezigen gebruikte de politie bij het ontruimen van het Ter Kamerenbos buitensporig geweld. Zo is op videobeelden te zien hoe politie te paard een vrouw omver rijdt. Het parket en minister van Binnenlandse zaken gaan de beelden onderzoeken.

Video wordt geladen...

Vijfduizend jongeren verzamelden gisterennamiddag in het Ter Kamerenbos om te feesten tegen de coronamaatregelen tijdens het niet-bestaande festival La Boum. De politie die massaal aanwezig was, met ordetroepen te voet, de hondenbrigade, agenten te paard, traangas en het waterkanon, slaagde er maar moeizaam in om het park te ontruimen. Volgens enkele jongeren gebruikten agenten daarbij buitensporig geweld tegen de aanwezige feestvierders. 

Op sociale media gaat een video rond waarop te zien is hoe de politie te paard een menigte uit elkaar drijft. De ruiters lopen zonder te vertragen op een vrouw af. De vrouw, die met haar rug naar de aanstormende paarden gedraaid staat, wordt aangereden en valt languit op de grond waar ze blijft liggen. Meteen snellen verschillende omstaanders op haar af. Of de vrouw verwondingen heeft opgelopen door het voorval, is niet bekend. Het parket gaat de beelden onderzoeken. 

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kondigt een onderzoek aan.  “Het optreden van de politie moet uiteraard altijd proportioneel zijn”, klinkt het bij VRT NWS. De minister wijst er wel op dat de politie aanvankelijk onder meer met een drone heeft opgeroepen om het park te verlaten, en pas straffere middelen heeft ingezet nadat ze door jongeren werden bekogeld met allerhande projectielen. 

De federale kan nog niet reageren op de beelden. “We moeten dit eerst binnen de context bekijken”, onder meer door na te gaan wat er vlak voor en na die beelden precies gebeurd is, zo klinkt het. 

Close verdedigt optreden politie

Brussels burgemeester Philippe Close verdedigt het optreden van de politie. “We (de politie) waren in grote getale aanwezig en we hebben laten zien dat we er waren”, zei Close vanmorgen, voor de bewuste beelden rondgingen, op Matin Première bij de RTBF. Close (PS) verzekerde ook dat de politie heeft gewacht met tussenbeide te komen om een onderscheid te kunnen maken tussen gezinnen en mensen die te goeder trouw in het park aanwezig waren, en de onruststokers.

“Zodra we zagen dat er 1.500 à 2.000 mensen in het park waren, hebben we gezegd ‘nu is het genoeg’. Eerlijk gezegd, diegenen die er nog waren nadat de politie de eerste arrestaties had verricht, wisten dat er een probleem was”, voegde de burgemeester toe.

Ook tegen de politie werd geweld gebruikt. De agenten werden de hele avond bekogeld met projectielen, waarbij onder meer glazen flessen. Ook verschillende politievoertuigen liepen schade op. Zo werden de banden van meerdere voertuigen kapotgestoken, en sneuvelden de ruiten van een politiecamionette en een vrachtwagen van de politiecavalerie. 

Close verdedigt optreden politie
Beeld ISOPIX

“Ik zal nooit toelaten dat men de politie bekogelt, dat men glazen flessen naar hen gooit”, zei Close, die de organisatoren van het nepfeestje wil laten opdraaien voor de kosten. “Dat ze maar weten dat ze gezocht worden” door justitie, aldus nog de Brusselse burgemeester.

“We hebben de aanwezige menigte meermaals gewaarschuwd dat we hen uiteen zouden drijven”, zei politiewoordvoerster Ilse Van de Keere eerder al. “De hondenbrigade en de agenten te paard volgden daarbij de rangen van de interventie-eenheden. Het waterkanon werd meermaals ingezet om dat de mensen maar bleven terugkomen. We hebben het hele manoeuvre verschillende keren moeten uitvoeren.”