Direct naar artikelinhoud
NieuwsTaiwan

Tenminste 51 slachtoffers bij dodelijkste treinongeluk in decennia in Taiwan

Tenminste 51 slachtoffers bij dodelijkste treinongeluk in decennia in Taiwan
Beeld AFP

Bij het dodelijkste treinongeluk in decennia in Taiwan zijn vrijdagochtend ten minste 51 mensen om het leven gekomen. Meer dan 150 gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeluk vond plaats in een tunnel en de zwaarst beschadigde wagons zijn daarom moeilijk te bereiken. De autoriteiten verwachten dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen.

Passagiers proberen de tunnel te ontvluchten na de ontsporing van de 408 Taroko Express-trein.Beeld VIA REUTERS

De 408 Taroko Express, een trein van acht wagons die rond de 130 kilometer per uur rijdt, had ongeveer 350 passagiers aan boord toen de eerste wagons ontspoorden in de Qingshuitunnel in het oosten van het land. Terwijl de voorste vier wagons de tunnel weer uit kwamen, knalden wagons nummer vijf tot en met acht tegen de muur van de tunnel. Volgens de minister van Transport zijn er zeker 48 passagiers overleden.

Op beelden van het ongeluk, onder meer vrijgegeven door de brandweer, is te zien hoe passagiers met hun koffers uit de raampjes van beknelde wagons klimmen en over het dak van de trein de tunnel proberen te ontvluchten. Ook is goed te zien dat de tunnel dusdanig smal is, dat het voor reddingswerkers moeilijk is de achterste wagons te bereiken. 

Twitter bericht wordt geladen...

Qingmingfestival

De trein was onderweg was naar Taitung, een plek in het zuiden van het land, en zat waarschijnlijk vol met vakantiegangers. Vrijdag is de eerste dag van het zogeheten Qingmingfestival, een traditionele Chinese feestdag waarbij de graven van de voorouders worden bezocht en onderhouden. Ieder jaar zorgt het feest voor een groot aantal reisbewegingen in Taiwan.

De lokale persdienst Central News Agency meldt dat er een onderhoudswagen “niet naar behoren was geparkeerd”. Toen de trein die wagen schampte, zou deze zijn ontspoord. De Taiwanese president Tsai Ing-wen beloofde op Twitter dat hij zoveel mogelijk reddingsdiensten naar de tunnel zal sturen. “In de nasleep van dit hartverscheurende ongeluk zullen we er alles aan doen iedereen in veiligheid te brengen.”

Qingmingfestival
Beeld EPA
Qingmingfestival
Beeld EPA