gimme Waasland

Beter sporten door artificiële intelligentie? Volleybalclub Gimme Waasland test het uit

Als je de lichaamshouding van sporters tijdens een training vastlegt en analyseert met artificiële intelligentie, kan je die houding makkelijker aanpassen. Dat is wat The House of AI uit Waasmunster momenteel uitprobeert bij volleybalclub Gimme Waasland. “Artificiële intelligentie klinkt moeilijk en ver van ons bed, maar kunnen we gebruiken in dagelijkse dingen”, zeggen ze bij het bedrijf, “en dat willen we in opleidingen bij de organisaties en bedrijven brengen. 

“Sportverenigingen en bedrijven die artificiële intelligentie (AI) gebruiken, kunnen hun prestaties verbeteren.” Dat probeert het bedrijf House of AI uit Waasmunster uit bij de spelers en trainers van volleybalclub Gimme Waasland. Computerprogramma’s met artificiële intelligentie kunnen helpen om gegevens van buitenaf te bekijken, te interpreteren en te verbeteren. 

Artificiële intelligentie klinkt moeilijker dan het is
Dietrich Heiser van The House of AI, Waasmunster

“Aan de hand van foto’s en filmpjes kunnen we met artificiële intelligentie de technische houding van spelers helpen te verbeteren”, zegt Dietrich Heiser van The House of AI. ”Met een AI-techniek kunnen we videobeelden omzetten in foto’s waarop zogenaamde stokfiguurtjes worden afgebeeld. De contouren en het skelet van de speler worden visueel weergegeven, waardoor je heel makkelijk de technische volleybalhouding kan laten zien. Zowel de trainer als de spelers kunnen zo zien hoe de bewegingen zitten, en wat er anders en beter kan. Als je de gebruikte houding vergelijkt met een ideale lichaamshouding, kan je zo makkelijk en visueel uitleggen wat er fout is aan bijvoorbeeld een bovenhandse opslag. Het kunnen tonen van de fouten maakt het allemaal makkelijker om te bespreken.” 

Of ze beter zullen kunnen volleyballen, weten we nog niet echt

Dietrich Heiser van The House of AI, Waasmunster

“De eerste bevindingen van de trainers zijn alvast positief”, zegt Heiser, “maar of ze nu beter zullen presteren in wedstrijden, dat kunnen we nu nog niet zeggen. Het is tenslotte maar één van de ondersteunende aspecten. Dus misschien zal daardoor het verschil  niet kunnen gemaakt worden. Onze ambitie is alvast om AI binnen te brengen in organisaties en bedrijven. Ook bij golf, tennis en mountainbike is de methodiek zeker toe te passen. Het gaat dan vooral om sporten waarbij een technische lichaamshouding of uitvoering van bepaalde bewegingen van belang is. Onze bedoeling is om opleidingen aan te bieden aan bedrijven en organisaties om die AI-technologie te kunnen gebruiken. We willen hen inspireren: ‘wat heeft AI aan ons te bieden?’ Als de testfase positief uitvalt, beginnen we eind juni met de eigenlijke opleidingen.”

Meest gelezen