11 amokmakers opgepakt na nieuwe rellen in Ter Kamerenbos, één van hen had politiepaard geslagen

Na de zware rellen van donderdag in Ter Kamerenbos is het ook vrijdag weer tot opstootjes gekomen. De politie heeft het waterkanon ingezet om het park te ontruimen. Zeker 11 amokmakers zijn gearresteerd. Aanvankelijk liet de politie begaan, maar ze controleerde wel iedereen bij aankomst op gevaarlijke projectielen. Twee politiepaarden keerden na de incidenten zonder ruiter terug naar de kazerne.

tg, cds, gjs

“De politie controleert of mensen geen glazen flessen of andere gevaarlijke zaken bij hebben”, zei politiecommissaris Ilse Van de keere vrijdagmiddag. Donderdag vielen verschillende gewonden door rondvliegende flessen.

Het illegale feest van vrijdagavond, om het recht op bijeenkomst opnieuw op te eisen, werd in extremis verplaatst van het Jubelpark naar het Ter Kamerenbos, zei een woordvoerder van het collectief ‘L’Abîme’. Dat collectief riep iedereen op om geen geweld te gebruiken en om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen met het oog op de coronapandemie.

Maar in de vooravond werd de sfeer steeds grimmiger. “Sinds enkele uren hebben we de indruk dat we een terreuraanslag organiseren. Dat toont op welk punt we zijn aanbeland. We willen gewoon muziek brengen en mensen laten genieten. Maar kijk welke ordemacht er op de been is gebracht.”

Paard geslagen

Vierentwintig uur na de vorige veldslag sloeg de vlam uiteindelijk toch opnieuw in de pan. Politie begon jongeren uit elkaar te drijven. Twee waterkanonnen werden ingezet. Maar dat werkte als een rode lap op een stier bij de jongeren. Agenten werden opnieuw bekogeld, de politie kwam tussen met de wapenstok. Ook werden net als donderdag ruiters tussen de menigte gestuurd.

Minstens elf jongeren werden gearresteerd. Tien omdat ze de coronamaatregelen overtreden hebben, eentje omdat hij een politiepaard sloeg. Donderdag raakten al zeven politiepaarden gewond. Pas rond 21.30 uur leek de rust teruggekeerd.

Paarden zonder ruiter

Vreemd voorval vrijdagavond: twee politiepaarden keerden zonder ruiter door de Brusselse straten terug naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek, zo was op sociale media te zien.

De paarden werden rond 20 uur gespot, zonder ruiter op de rug. “De ruiters zijn uit de beugels gegleden en de paarden zijn ervandoor gegaan”, zo bevestigt de woordvoerster van de federale politie. Die benadrukt dat alles zonder incidenten verlopen is. “Gelukkig is het Ter Kamerenbos een plaats die de paarden van de politie goed kennen omdat ze er regelmatig gaan rijden. Ze kennen er de weg.” De omstandigheden waarin de ruiters hun paarden verloren, zijn nog onduidelijk.

Rechtbank

Donderdag vielen bij zware rellen in het Ter Kamerenbos meer dan dertig gewonden. Zeker een amokmaker moet zich op 22 april verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brussel.

LEES OOK. Ophef over nieuwe beelden van ‘La Boum’: halfnaakte vrouw omvergereden door politie te paard

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen