Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Weer feest in Ter Kamerenbos: politie zet waterkanon in en verricht arrestaties

Weer feest in Ter Kamerenbos: politie zet waterkanon in en verricht arrestaties
Beeld Photo News

Opnieuw zijn vrijdagavond honderden jongeren samengekomen in het Ter Kamerenbos in Brussel om hun vrijheid terug te eisen. Het feest ‘L’abîme’ (‘De afgrond’) was kleinschaliger dan gisteren, toch was de sfeer weer grimmig. De politie zette het waterkanon in om het park te ontruimen en heeft arrestaties verricht. Intussen is de rust er teruggekeerd.

en

Lange tijd heerste er een soort gewapende vrede. Op het grasveld aan de vijvers werden enkele honderden aanwezigen vanop een afstand in de gaten gehouden door de politie, die massaal aanwezig was. 

Rond 19.30 uur werd de sfeer echter grimmiger. Omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd, besloot de politie het park te ontruimen. Daarbij werd gebruik gemaakt van tientallen ordetroepen, politie te paard en drie waterkanonnen. Een groot deel van de aanwezigen verliet het park uit eigen beweging maar een harde kern bleef aanwezig en speelde een kat-en-muisspel met de politie. Die dreef uiteindelijk iedereen het park uit en voerde daarvoor verschillende charges uit, zowel te voet als te paard en met behulp van de waterkanonnen.

In de loop van de avond werden elf personen opgepakt. Het ging om tien administratieve aanhoudingen en één gerechtelijke, zo meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

De politie zette het waterkanon in om het park te ontruimen.Beeld Photo News

Ongeveer 1.600 mensen lieten op Facebook weten aanwezig te zullen zijn op de ‘afterparty’. Dat zijn er heel wat minder dan op het nepfestival ‘La Boum’ gisteren. Toen trokken duizenden jongeren naar het Ter Kamerenbos, waar het helemaal uit de hand liep en tot een gewelddadig kat-en-muisspel met de politie kwam.

“Samenkomen in een park, in de open lucht, om te genieten van muziek mag niet bij een aprilvis blijven. Het is een menselijke behoefte”, schrijven de organisatoren van ‘L’Abîme’ op Facebook. Voorlopig is niet duidelijk of zij ook achter de aanmaak van het event La Boum zaten.

‘Blijven manifesteren’

In een verklaring op de website labime.be - die later weer werd verwijderd - zeggen de organisatoren dat ze zullen blijven manifesteren zolang de autoriteiten “geen voorstellen doen om onze jongeren te ontlasten”. Volgens het collectief negeert de overheid “die andere gezondheidscatastrofe”, het mentaal welzijn van de jeugd. “Jongeren zijn de sociale beperkingen beu, ze zijn ten einde raad. Ze verkeren in psychische nood.”

‘Blijven manifesteren’
Beeld Photo News
‘Blijven manifesteren’
Beeld Photo News
‘Blijven manifesteren’
Beeld Photo News
‘Blijven manifesteren’
Beeld Photo News