Meesterslager Luc De Laet. ©  Wim Daneels

Deze blokjes zijn spek voor de bek van meesterslager Luc De Laet

Meesterslager Luc De Laet proeft negen keer gerookte spekblokjes. Waar hij op zoek naar gaat, zijn blokjes met een juiste vlees-vetverhouding, een lekker gerookte smaak en zeker niet té zout.

Tine Bral

Blokjes of reepjes?

“What’s in a name”, lacht Luc De Laet. “Of het nu blokjes, of reepjes zijn waar het om gaat is het vlees. Juister zou zijn om over de snijwijze te spreken net zoals bij groenten: je kan spek in brunoise snijden, dat zijn dan kleine blokjes of in julienne dat zijn dan reepjes. Blokjes of reepjes, voor de smaak maakt het niks uit.”

De buik van het varken

“Altijd van de buik, die is het vetst. Op de verpakking zal je wellicht enkel de vermelding ‘varkensvlees’ vinden omdat men soms ook andere delen, zoals bijvoorbeeld de borst, durft te gebruiken.”

Gezouten en gerookt

“Het zouten onttrekt het vocht aan het vlees en pas dan kun je het roken. Er zijn twee methodes om te zouten: het droogzouten en het natzouten, ofte pekelen. Bij droogzouten wordt de varkensbuik in zout - soms gemengd met kruiden en specerijen - gelegd. Daarna wordt het vlees versneden en gaat het voor een aantal uren in een rookkast waar het gerookt wordt met beuk- en eikschilfers.”

“Tenminste zo gaat het bij ons want in de industrie wordt het vlees meestal alleen maar ondergedompeld in ‘vloeibare rook’ wat natuurlijk veel sneller gaat. Om het productieproces nog korter en sneller, en dus goedkoper, te maken wordt het vlees ook niet meer in het zout gelegd, maar geïnjecteerd met vloeibare pekel.”

Spek en eieren

“Wat spekblokjes of -reepjes in een pan, even laten bakken en dan een eitje erover. Heerlijk! Of in een slaatje, bijvoorbeeld met geitenkaas. Daar zorgen de spekblokjes dan voor een lekker krokantje. Afhankelijk van het gerecht moet je spek eerst bakken - dan krijg je heel smakelijke krokantjes - of het laten meestoven in bijvoorbeeld stoverij, dan geeft het spek zijn aroma’s af aan de saus.”

(bekijk de beoordelingen die onze meesterslager geeft onder de foto)

Meesterslager Luc De Laet proeft negen keer gerookte spekblokjes. ©  frederik beyens

Boni Selection

 © Wim Daneels 

Benaming: Spekblokjes gerookt.

Inhoud: 200 g (2 x 100 g).

Ingrediënten: 97,4 % varkensvlees, zout, conserveermiddel (E250).

Energie: 269 kcal/100 g.

Vet: 22 g/100 g.

Zout: 2,7 g/100 g.

Prijs: 1,99 euro (9,95 euro/kg).

Gekocht bij: Colruyt.

Beoordeling: “Heel mooi van kleur, de blokjes zien er heel smakelijk en uitnodigend uit. Bakt uitstekend, zoals het hoort. Er komt weinig tot geen vocht vrij en de blokjes kleuren mooi. De smaak is heel aangenaam. Vet-vleesverhouding oké. Lekker.”

8,5/10

 ©  Wim Daneels

Bio Butcher

Benaming: Bio spekblokjes gerookt.

Inhoud: 150 g (2 x 75 g).

Ingrediënten: Varkensvlees* (95 %), zout, natuurlijke aroma, dextrose*, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250), natuurlijke rook (*van biologische landbouw).

Energie: 287 kcal/100 g.

Vet: 23,1 g/100 g.

Zout: 3,2 g/100 g. Prijs: 3,69 euro (24,6 euro/kg). Gekocht bij: Bio Planet.

Beoordeling: “De blokjes zien wat bruin aan de randjes, een effect dat je krijgt als je het spek in een rookoven rookt. Klein, maar dat doet niks af aan de kwaliteit. Gebakken zijn ze best lekker, maar een ietsje te zout.”

8/10

 ©  Wim Daneels

Carrefour

Benaming: Spekblokjes gerookt.

Inhoud: 300 g (3 x 100 g).

Ingrediënten: Varkensvlees 96 %, zout, kaliumchloride, natuurlijk aroma, antioxidant: natriumascorbaat, conserveermiddelen: natriumacetaat, natriumnitriet, rook.

Energie: 194 kcal/100 g.

Vet: 14 g/100 g. Zout: 2 g/100 g. Prijs: 2,99 euro (9,97 euro/kg). Gekocht bij: Carrefour.

Beoordeling: “Het gerookte randje aan de blokjes is leuk, maar de snit is niet ordentelijk. Dit kan veel beter. Bakt zoals het hoort, geen vocht in de pan. De geur tijdens het bakken is uitnodigend. Smaak is oké. Een van de betere.”

7,5/10

 ©  Wim Daneels

Herta

Benaming: Spekblokjes gerookt.

Inhoud: 200 g.

Ingrediënten: Varkensborst, conserveermiddel: kaliumlactaat, natriumacetaat, zout, maïsdextrose, antioxidant: natriumascorbaat, rook.

Energie: 200 kcal/100 g.

Vet: 20 g/100 g.

Zout: 2,2 g/100 g.

Prijs: 3,05 euro (15,25 euro/kg).

Gekocht bij: Colruyt.

Beoordeling: “Mooi uitzicht. Het bakken valt niet mee, je krijgt moeilijk kleur in de spekjes. Gebakken is de smaak oké, het zoutgehalte is correct en de verhouding vlees-vet ook wel. Jammer dat ze niet kleuren.”

6,5/10

Dulano

 ©  Wim Daneels

Benaming: Spekblokjes gerookt.

Inhoud: 250 g (2 x 125 g).

Ingrediënten: 96 % varkensspek, 3,2 % nitrietzout (zout, conserveermiddel: natriumnitriet), maltodextrose, dextrose, specerijen, voedingszuur: natriumacetaten, antioxidant: natriumascorbaat, rijpingsculturen, rook.

Energie: 268 kcal/100 g.

Vet: 22 g/100 g. Zout: 3,2 g/100 g. Prijs: 2,19 euro (8,76 euro/kg). Gekocht bij: Lidl.

Beoordeling: “Geen mooie spekblokjes. Ik klasseer ze qua uitzicht op de laatste plaats. Het bakken lukt goed. De smaak valt minder tegen dan het uitzicht, ik had slechter verwacht. Middelmatige spekblokjes.”

5/10

 ©  Wim Daneels

Everyday

Benaming: Spekblokjes gerookt.

Inhoud: 250 g.

Ingrediënten: 93,6 % varkensvlees, water, zout, natuurlijk aroma, dextrose, lactose (melk), rookaroma, bouillon, specerijen, zuurteregelaar (E325), conserveermiddel (E250), antioxidant (E301).

Energie: 193 kcal/100 g.

Vet: 13 g/100 g. Zout: 2,6 g/100 g. Prijs: 1,81 euro (7,24 euro/kg). Gekocht bij: Colruyt.

Beoordeling: “Rauw zien deze blokjes er niet zo mooi uit. Er komt best wat vocht vrij tijdens het bakken. De vloeibare rook waarin de blokjes werden ondergedompeld komt kunstmatig over. Smaak en kwaliteit zijn middelmatig.”

5/10

 ©  Wim Daneels

Delhaize Bio

Benaming: Gerookte spekblokjes.

Inhoud: 150 g (2 x 75 g).

Ingrediënten: Varkensvlees*, zout, antioxidant: natriumascorbaat, conserveermiddel: natriumnitriet, rook, (*van biologische landbouw).

Energie: 256 kcal/100 g.

Vet: 21 g/100 g.

Zout: 2,8 g/100 g. Prijs: 3,15 euro (21 euro/kg). Gekocht bij: Delhaize.

Beoordeling: “Uitzicht is niet zo mooi. Onregelmatig gesneden. Rauw proef ik iets wat ik liever niet proef. Ook gebakken vallen deze spekblokjes tegen. De smaak is weinig krachtig, eerder vlak. Middelmatig product.”

5/10

 ©  Wim Daneels

Délifin

Benaming: Spekreepjes gerookt.

Inhoud: 200 g (2 x 100 g).

Ingrediënten: Varkensvlees 96,5 %, zout, dextrose, antioxidant (natriumascorbaat), conserveermiddel (natriumnitriet), startculturen, beukenhoutrook.

Energie: 256 kcal/100 g.

Vet: 20 g/100 g.

Zout: 3,2 g/100 g.

Prijs: 1,45 euro (7,25 euro/kg).

Gekocht bij: Aldi.

Beoordeling: “Heel fijne reepjes. Niet zo mooi van uitzicht en vrij nat. Er komt ook vocht vrij bij het bakken. Dat het kleine reepjes zijn, is op zich niet belangrijk en doet weinig af aan de kwaliteit. Gebakken vind ik ze ook niet top, te klasseren bij de middelmaat.”

5/10

365

 ©  Wim Daneels

Benaming: Gerookte spekblokjes.

Inhoud: 250 g.

Ingrediënten: Varkensvlees (92 %), zout, glucosestroop, antioxidant: natriumascorbaat, conserveermiddel: natriumnitriet, kaliumnitraat, rook.

Energie: 233 kcal/100 g.

Vet: 19 g/100 g.

Zout: 3,8 g/100 g.

Prijs: 1,99 euro (7,96 euro/kg).

Gekocht bij: Delhaize.

Beoordeling: “De blokjes zijn iets te nat. Ziet er niet mooi uit. Dit zijn trouwens eerder reepjes dan blokjes. Bij het bakken komt er wat water in de pan. De smaak is zeker niet top, integendeel. Deze spekblokjes klasseer ik bij de minst lekkere.”

4/10

 ©  Wim Daneels

Zo deden we de test

De selectie: We kochten negen keer voorverpakte gerookte spekblokjes in verschillende supermarkten.

De methode: De spekblokjes werden blind geproefd. Water verfriste tussenin de smaakpapillen.

De prijs: De prijs varieert van 7,24 euro/kg voor Everyday Spekblokjes Gerookt tot 24,6 euro/kg voor Bio Butcher Spekblokjes Gerookt.

Het resultaat: Met een score van 8,5/10 kwam Boni Selection Spekblokjes Gerookt als beste uit de bus.

De locatie: Atelier Craft De Laet & Van Haver, Aartselaar, www.thebutchersstore.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer