Videospeler inladen...

De hoed (of steek) van Napoleon en 299 andere originele voorwerpen vanaf vandaag te zien in Luik

Napoleon Bonaparte stierf 200 jaar geleden. Zijn carrière als generaal en keizer wordt vanaf vandaag uit de doeken gedaan in een expo in Luik-Guillemins. Het is de grootste tentoonstelling buiten Frankrijk in dit Napoleonjaar. Er wordt onder andere een originele hoed (of steek) van Napoleon getoond, met dank aan een gulle Franse verzamelaar. 

Wie Napoleon moet uitbeelden tijdens een spelletje Pictionary tekent wellicht de kenmerkende steek, het iconische hoofddeksel waarmee de Franse generaal zo vaak werd afgebeeld. In Luik kunt u vanaf vandaag controleren hoe zo'n originele steek er precies uitziet. In de exporuimte onder in het station Luik-Guillemins zijn zo'n 300 originele voorwerpen uit de tijd van Napoleon verzameld. Samen met getrouwe kopieën van enkele kostuums vertellen ze het verhaal van Napoleon Bonaparte.  

Bekijk hier een snelle kennismaking met Napoleon in 20 seconden, de tekst loopt daaronder verder:

Videospeler inladen...

Zowat elk voorwerp dat de Franse generaal in z'n leven heeft bekeken, vastgehad of gebruikt lijkt bewaard. De tentoonstelling toont plukjes haar, een druppeltje bloed en originele wapens van Napoleon maar ook een veldbed, badkuip en handgeschreven brieven. Zelfs de kalot van Paus Pius VII, het witte hoofddeksel dat de paus droeg tijdens de kroning van Napoleon, is te zien in Luik. Napoleon werd al tijdens z'n leven een legende, het verzamelen van voorwerpen hoort daar kennelijk bij. 

Wanneer je als Fransman geïnteresseerd bent in de geschiedenis kom je onvermijdelijk uit bij Napoleon

Bruno Ledoux, verzamelaar

De helft van de tentoongestelde objecten komt uit de privécollectie van de succesvolle Franse zakenman Bruno Ledoux. "Wanneer je als Fransman geïnteresseerd bent in de geschiedenis kom je onvermijdelijk uit bij Napoleon", verklaart hij z'n interesse in die periode. "Het Frankrijk van vandaag is het Frankrijk dat Napoleon heeft gemaakt, hij blijft actueel."

“Het wordt ook telkens moeilijker om dit te verzamelen. Zo bezit ik het hemd dat Lodewijk XVI droeg op weg naar het schavot, dat is een uniek stuk. Er is dus maar één kans om het in je collectie op te nemen. Een verzameling zoals deze kan je vandaag niet meer samenstellen." 

Voorbij de mythe?

De expo claimt een genuanceerd beeld te geven, ook de zwarte bladzijden uit het leven van de keizer willen de makers belichten. Dat Bonaparte de slavernij opnieuw invoerde in de Franse kolonies wordt niet vergeten. Toch ligt het zwaartepunt van de expo op de veldslagen, het ceremonieel en de mythevorming. De uitleg is beknopt gehouden, de voorwerpen en de nagebouwde scènes spreken voor zich.

Het is de grootste tentoonstelling over Napoleon buiten Frankrijk en het is de verdienste van de makers dat ze ook Franse verzamelaars hebben weten te overtuigen om stukken uit te lenen. Dat is misschien ook de reden waarom het bovenal een Frans verhaal blijft. De reizen van Napoleon door onze contreien of de band met Antwerpen worden amper of niet aangehaald. U kunt zich wel vergapen aan de badkuip waar Napoleon tijdens z'n bezoek aan Luik een bad in zou hebben genomen. Op 5 mei opent er nog een tweede tentoonstelling, in Waterloo. Die focust op de laatste jaren van de generaal, in ballingschap op Sint-Helena.

Een originele guillotine uit de collectie van Bruno Ledoux, te zien in Luik.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De expo "Napoleon, voorbij de mythe" loopt 7 dagen op 7.  U kunt nog tot 9 januari 2022 terecht in het station Luik-Guillemins.

In mei opent een tweede expo over Napoleon, in Waterloo. Die expo belicht de periode die Bonaparte doorbracht als banneling op het eiland Sint-Helena.

Meest gelezen