Eggs benedict op een bagel of zoet saffraan-rozijnenbrood: tover de klassieke paasbrunch om tot iets origineels
Sla met Pasen het ontbijt een keertje over en verwen je huisgenoten met een paasbrunch die eens wat anders is dan anders. Kies voor een mix van zoet en hartig, zodat iedereen aan z’n trekken komt. We geven je alvast enkele paaslekkere ideetjes. Op het menu: een overheerlijke bagel, lentesalade, een mangosmoothie en een zoet saffraan-rozijnenbroodje.
Bagel benedict
Voor 4 personen • 25 min.
Ingrediënten
• 2 grote tomaten, gehalveerd • 2 bagels • 4 eieren • 1 el wittewijnazijn • 4 plakjes gegrilde ham • olijfolie • peper en zout • handvol rucola
Voor de hollandaisesaus
• 2 eierdooiers • 2 el citroensap • zout • 200 g ongezouten boter, gesmolten
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 80 °C. Bestrooi de snijkant van de tomaten met peper en zout en leg ze met de snijkant even in een hete grillpan. Hou ze warm in de oven. Snij de bagels open, bedruppel de snijkant met wat olijfolie en leg ze ook eventjes in de grillpan. Zet mee in de oven.
2. Doe voor de saus de dooiers, 2 theelepels water, het citroensap en een snuf zout in een maatbeker en en mix glad. Giet er langzaam de hete boter bij en blijf mixen tot de saus begint in te dikken.
3. Pocheer de eieren één voor één in heet water vermengd met de wittewijnazijn. Breek daarvoor een eitje in een kommetje, maak een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in het water glijden. Na drie minuten haal je het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water.
4. Beleg elke bagelhelft met een plakje ham. Leg er een gegrilde tomaat en een gepocheerd ei op. Giet er de saus over en werk af met de rucola. Serveer meteen.
TIP: Bij de bagels passen ook perfect gebakken champignons en avocadoplakjes.
Groen lentesalade met asperges, chorizo en zachtgekookte eitjes
Voor 4 personen • 30 min.
Ingrediënten
• 150 g tuinbonen (diepvries) • 1 teentje look • 40 g rucola • handvol basilicumblaadjes • 2 el witte wijnazijn • 8 groene asperges • 2 little gem • 100 g chorizo, in blokjes • 4 eieren • ½ tl chilivlokken • 30 g geraspte Parmezaanse kaas • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Blancheer de tuinbonen 5 minuten in kokend, gezouten water. Giet af, spoel onder koud water en verwijder de vliesjes.
2. Mix de look met de helft van de rucola, basilicum, de azijn en een scheut olijfolie glad. Kruid met peper en zout.
3. Snij de harde onderkant van de asperges weg. Halveer de little gems. Bestrijk de groenten met olijfolie en gril ze goudbruin in een grillpan. Bak de blokjes chorizo in een droge koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de eieren in zes minuten halfzacht.
4. Schik de rest van de rucola op een schaal. Verdeel er de groenten over. Bestrooi met de blokjes chorizo en kruid met de chilivlokken. Druppel er de dressing over. Halveer de eitjes en leg ze erbij. Werk af met de kaas en de resterende basilicum.
Karnemelk-mangosmoothie met kurkuma
Voor 4 personen • 12 min.
Ingrediënten
• 250 g bevroren mango • 500 ml karnemelk • sap van 2 sinaasappelen • 2 bananen • 4 cm gember, geraspt • 1 tl kurkuma • enkele takjes munt
Zo ga je te werk
1. Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en de munt, in een blender en mix glad.
2. Giet de smoothie in hoge glazen, bestrooi met de kurkuma en werk af met een takje munt.
TIP: Geen liefhebber van karnemelk? Vervang die door amandel- of sojamelk.
Zoet saffraan-rozijnenbroodje
Voor 8 personen • 25 min. + 2 uur 30 min. rijzen
Ingrediënten
• 1 tl saffraandraadjes • 1 el geraspte sinaasappelschil • 15 g suiker • 600 g bloem • 11 g gedroogde gist • 2 eieren
• 80 g gesmolten boter • 300 ml lauwe melk + extra • 100 g rozijnen
Voor het kruis
• 25 g bloem • 1 tl zonnebloemolie • 2 el koud water
Zo ga je te werk
1. Bak de saffraandraadjes in een droge koekenpan lichtjes bruin. Schep in een vijzel en stamp ze fijn.
2. Meng de sinaasappelrasp onder de suiker. Meng de sinaassuiker onder de bloem. Meng de gist, saffraan, 1 losgeklopt ei en de boter onder de lauwe melk. Giet de melk bij de bloem en kneed tot een elastisch, ietwat plakkerig deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom. Dek af met een schone keukenhanddoek en laat twee uur op kamertemperatuur rijzen.
3. Kneed het deeg na het rijzen door en voeg de rozijnen toe. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in zestien porties. Rol er mooie ronde balletjes van en schik ze in een beboterde bakvorm van 20 x 6 cm. Laat nog eens dertig minuten rijzen.
4. Klop het andere ei met een scheutje melk los en bestrijk er het broodje mee. Mix voor het kruis de bloem, de olie en het water tot een pasta. Schep in een spuitzak en spuit op elke bal een kruis. Zet het brood veertig minuten in de oven. Serveer warm of koud.
TIP: Lekker met opgeklopte en met honing gezoete mascarpone.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
Zonnepanelen maken je deels onafhankelijk van de volatiele energieprijzen, zijn goed voor het milieu én je verdient ze op termijn terug. Heb je er nog geen op je dak liggen, maar wil je wel graag op de groene kar springen? Of wil je je bestaande exemplaren vervangen? Bouwsite Livios vroeg aan zonnepanelenexpert David Houthoofd van Energy Protect waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen