Eggs benedict op een bagel of zoet saffraan-rozijnenbrood: tover de klassieke paasbrunch om tot iets origineels
Sla met Pasen het ontbijt een keertje over en verwen je huisgenoten met een paasbrunch die eens wat anders is dan anders. Kies voor een mix van zoet en hartig, zodat iedereen aan z’n trekken komt. We geven je alvast enkele paaslekkere ideetjes. Op het menu: een overheerlijke bagel, lentesalade, een mangosmoothie en een zoet saffraan-rozijnenbroodje.
Bagel benedict
Voor 4 personen • 25 min.
Ingrediënten
• 2 grote tomaten, gehalveerd • 2 bagels • 4 eieren • 1 el wittewijnazijn • 4 plakjes gegrilde ham • olijfolie • peper en zout • handvol rucola
Voor de hollandaisesaus
• 2 eierdooiers • 2 el citroensap • zout • 200 g ongezouten boter, gesmolten
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 80 °C. Bestrooi de snijkant van de tomaten met peper en zout en leg ze met de snijkant even in een hete grillpan. Hou ze warm in de oven. Snij de bagels open, bedruppel de snijkant met wat olijfolie en leg ze ook eventjes in de grillpan. Zet mee in de oven.
2. Doe voor de saus de dooiers, 2 theelepels water, het citroensap en een snuf zout in een maatbeker en en mix glad. Giet er langzaam de hete boter bij en blijf mixen tot de saus begint in te dikken.
3. Pocheer de eieren één voor één in heet water vermengd met de wittewijnazijn. Breek daarvoor een eitje in een kommetje, maak een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in het water glijden. Na drie minuten haal je het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water.
4. Beleg elke bagelhelft met een plakje ham. Leg er een gegrilde tomaat en een gepocheerd ei op. Giet er de saus over en werk af met de rucola. Serveer meteen.
TIP: Bij de bagels passen ook perfect gebakken champignons en avocadoplakjes.
Groen lentesalade met asperges, chorizo en zachtgekookte eitjes
Voor 4 personen • 30 min.
Ingrediënten
• 150 g tuinbonen (diepvries) • 1 teentje look • 40 g rucola • handvol basilicumblaadjes • 2 el witte wijnazijn • 8 groene asperges • 2 little gem • 100 g chorizo, in blokjes • 4 eieren • ½ tl chilivlokken • 30 g geraspte Parmezaanse kaas • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Blancheer de tuinbonen 5 minuten in kokend, gezouten water. Giet af, spoel onder koud water en verwijder de vliesjes.
2. Mix de look met de helft van de rucola, basilicum, de azijn en een scheut olijfolie glad. Kruid met peper en zout.
3. Snij de harde onderkant van de asperges weg. Halveer de little gems. Bestrijk de groenten met olijfolie en gril ze goudbruin in een grillpan. Bak de blokjes chorizo in een droge koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de eieren in zes minuten halfzacht.
4. Schik de rest van de rucola op een schaal. Verdeel er de groenten over. Bestrooi met de blokjes chorizo en kruid met de chilivlokken. Druppel er de dressing over. Halveer de eitjes en leg ze erbij. Werk af met de kaas en de resterende basilicum.
Karnemelk-mangosmoothie met kurkuma
Voor 4 personen • 12 min.
Ingrediënten
• 250 g bevroren mango • 500 ml karnemelk • sap van 2 sinaasappelen • 2 bananen • 4 cm gember, geraspt • 1 tl kurkuma • enkele takjes munt
Zo ga je te werk
1. Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en de munt, in een blender en mix glad.
2. Giet de smoothie in hoge glazen, bestrooi met de kurkuma en werk af met een takje munt.
TIP: Geen liefhebber van karnemelk? Vervang die door amandel- of sojamelk.
Zoet saffraan-rozijnenbroodje
Voor 8 personen • 25 min. + 2 uur 30 min. rijzen
Ingrediënten
• 1 tl saffraandraadjes • 1 el geraspte sinaasappelschil • 15 g suiker • 600 g bloem • 11 g gedroogde gist • 2 eieren
• 80 g gesmolten boter • 300 ml lauwe melk + extra • 100 g rozijnen
Voor het kruis
• 25 g bloem • 1 tl zonnebloemolie • 2 el koud water
Zo ga je te werk
1. Bak de saffraandraadjes in een droge koekenpan lichtjes bruin. Schep in een vijzel en stamp ze fijn.
2. Meng de sinaasappelrasp onder de suiker. Meng de sinaassuiker onder de bloem. Meng de gist, saffraan, 1 losgeklopt ei en de boter onder de lauwe melk. Giet de melk bij de bloem en kneed tot een elastisch, ietwat plakkerig deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom. Dek af met een schone keukenhanddoek en laat twee uur op kamertemperatuur rijzen.
3. Kneed het deeg na het rijzen door en voeg de rozijnen toe. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in zestien porties. Rol er mooie ronde balletjes van en schik ze in een beboterde bakvorm van 20 x 6 cm. Laat nog eens dertig minuten rijzen.
4. Klop het andere ei met een scheutje melk los en bestrijk er het broodje mee. Mix voor het kruis de bloem, de olie en het water tot een pasta. Schep in een spuitzak en spuit op elke bal een kruis. Zet het brood veertig minuten in de oven. Serveer warm of koud.
TIP: Lekker met opgeklopte en met honing gezoete mascarpone.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop