©  Sven Dillen

UHasselt-studente Daphné (18) stuurt kunstwerk met raket de ruimte in richting ISS

Diepenbeek -

Daphné Box (18) uit Hechtel-Eksel ziet dit najaar een kunstwerk van haar op een kwantummagnetometer mee de ruimte inschieten richting ruimtestation ISS. Daar zal de diamantgebaseerde meter, die haar collega-studenten in het project OSCAR-QUBE maakten, 4 maanden ingezet worden voor onderzoek.

Dirk Jacobs

“Er was een oproep van de UHasselt waarin gevraagd werd wie een kunstwerk kon maken dat op een plaatje van 10 bij 10 centimeter paste en dat één zijde zou vormen van de kubus waarin de meter zou zitten”, legt Daphné uit. “Ik studeer zelf BioMedische wetenschappen aan de UHasselt en heb serieus wat opzoekwerk verricht om de waaier aan sleutelwoorden, waaronder diamant, Magnetometer, Kompas, Microgolf, Groene laser en technologie samen te brengen in één kunstwerk. Maar ik zag het ook als een uitdaging. Ik ben van kindsbeen al aan het tekenen als hobby en deze uitdaging wilde ik absoluut aangaan.”

LEES OOK. UHasselt pioniert met diamanten magnetometer in de ruimte

Een jury met onder meer astronaut Frank De Winne, eredoctor van de UHasselt, koos haar ontwerp uiteindelijk als wedstrijdwinnaar uit. “Ik heb helemaal uitgekiend wat het OSCAR-CUBE project, waar ik compleet niks van af wist, eigenlijk inhield. Zo vloeiden de onderdelen van dit ruimteproject stilaan samen. Een diamanten kompas wordt omringd door een zonnevlam en radiatiegloed, symbolen voor het ruimteweer en het lichtsignaal dat opgevangen wordt door de diamanten sensor. Ook een magneetveld van het noorden naar het zuiden heeft een plaats in mijn tekening gekregen. Ik ben echt wel vereerd dat de jury mijn werk uitkoos. Mijn fascinatie als kind voor ruimtevaart wordt op deze manier helemaal beloond.”

Studentenverenigingen

“Aan de andere zijde van de kubus is er een plaatje helemaal gevuld met de logo’s van de verschillende studentenverenigingen binnen UHasselt”, vertelt Boo Carmans, lid van het OSCAR-QUBE-team dat helemaal op vrijwillige basis de diamantgebaseerde kwantummagnetometer uitdokterde en bouwde die als experiment aan boord van de raket het magnetische veld rond de aarde in kaart zal brengen. “Aan de andere zijde wordt het geweldige kunstwerk van Daphné gelaserd.”

Eind volgende week vertrekt de afgewerkte kwantummagnetometer naar Turijn om later in de SpaceX CRS-23 gemonteerd te worden. De vlucht naar het internationaal ruimtestation ISS staat voorlopig gepland in augustus.

bekijk ook

 © TVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer