(archieffoto)

Waarom politiepaarden probleemloos alleen terugkeren naar kazerne: "Ze zijn véél slimmer dan wij denken"

Een opmerkelijk tafereel in de Brusselse straten gisteren: twee politiepaarden die na de interventie in het Ter Kamerenbos op eigen houtje, zonder ruiter dus, naar de kazerne in Etterbeek liepen. Zonder enige moeite vonden ze de weg naar huis terug. Hoe kan dat? "Paarden zijn gewoontedieren", zegt professor diergeneeskunde Frank Gasthuys. En vooral: "Ze zijn veel slimmer dan we denken."

De politie-interventie in het Ter Kamerenbos in Brussel gisteravond kreeg een onverwacht staartje: twee politiepaarden keerden na afloop alleen terug naar de kazerne in Etterbeek. Op sociale media circuleerden al snel beelden van de twee paarden die door de Brusselse straten liepen. Wat was er aan de hand, en hoe kan het dat ze probleemloos de weg terug vonden?

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Tijdens de interventie zijn twee paarden met hun ruiters uitgegleden en zijn de ruiters eraf gesprongen", zegt Benoit Van Houtte, directeur Openbare Veiligheid bij de federale politie, aan VRT NWS. "Als paarden hun ruiter verliezen, lopen ze normaal gezien een klein eindje verder door en stoppen ze dan. Maar nu waren de paarden onrustiger, allicht door de gespannen sfeer in het Ter Kamerenbos."

Deze politiepaarden liepen dus op eigen houtje terug naar de kazerne in Etterbeek. Hoe kenden ze de weg naar huis zo goed? "Ze kennen hun thuisbasis heel goed", zegt Van Houtte. "Ze worden van jongs af aan getraind, er wordt heel vaak geoefend, het zijn dus routes die ze erg goed kennen." Volgens de politie is het dus niet zo verwonderlijk dat de paarden zo makkelijk de weg terugvonden.

Bekijk hier de beelden, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

"Paarden zijn veel slimmer dan wij denken"

Dat zegt ook Frank Gasthuys, professor aan de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent en voorzitter van PaardenPunt Vlaanderen. "Paarden zijn gewoontedieren", zegt hij aan VRT NWS. "Ze hebben hun vaste routines, hun vaste gewoontes. Ze zijn ook véél slimmer dan wij denken. Ze weten exact wat wanneer waar en hoe. Zeker als ze goed getraind worden, zoals politiepaarden."

Het Ter Kamerenbos ligt niet heel erg ver van de kazerne in Etterbeek. "Daar wordt vaak getraind, daar zijn plaatsen waar we heel vaak oefenen, routes die we vaak afleggen", zegt directeur Van Houtte. Ze weten met andere woorden heel goed de weg. "Instinctief zullen getrainde paarden die in zulke situaties belanden, naar de plaats gaan waar het vertrouwd is", vult Gasthuys aan. In dit geval de kazerne dus.

Niet alleen paarden zijn veel slimmer dan we soms denken, zegt Gasthuys nog. "Mensen zeggen soms, dom varken, maar dat zijn juist intelligente dieren. En overal worden nu honden getraind om een coronabesmetting te kunnen opsporen. En ze halen ze eruit. Ik blijf er versteld van staan."

Paarden zijn gewoontedieren. Ze hebben hun vaste routines. Ze zijn ook véél slimmer dan wij denken. Ze weten exact wat wanneer waar en hoe.

Frank Gasthuys, professor aan de faculteit Diergeneeskunde van UGent

Netjes op de rotonde

Zowel de politie als professor Gasthuys vermoedt dat dit opvallende tafereel zich niet zou hebben afgespeeld als het maar om één paard ging. "Paarden hebben hun vrienden", zegt Gasthuys. "We krijgen in de kliniek soms ook twee paarden binnen, terwijl er maar één behandeld moet worden. Maar als het andere paard er niet bij is, is het onhandelbaar."

Wat volgens de politie wel erg opmerkelijk was: de paarden moesten op hun weg van het Ter Kamerenbos naar de kazerne in Etterbeek over twee rotondes. En die hebben ze gevolgd zoals het verkeersreglement voorschrijft dat je een rotonde neemt, in de juiste richting. Volgens Gasthuys is ook dit niet zo vreemd: "Als ze zo dikwijls in die buurt gaan wandelen en trainen, kennen ze hun weg en weten ze hoe het werkt."

De politie is blij dat de andere weggebruikers heel voorzichtig en rustig zijn gebleven in de buurt van de paarden, anders had het wel slecht kunnen aflopen. Ook professor Gasthuys benadrukt dat het heel fout had kunnen eindigen. "Als paarden niet met de situatie vertrouwd zijn en in paniek slaan, dan kunnen er zware ongelukken gebeuren. Deze paarden worden net getraind om rustig te blijven in drukke en stresserende situaties."

Voor wie het zich afvraagt: de paarden waren bij hun terugkeer in de kazerne alweer rustig. Ze zijn niet gewond geraakt, en hun ruiters evenmin.

Meest gelezen