Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Joke Scheerder (27) moet noodgedwongen stoppen als gemeenteraadslid in Sint-Martens-Latem: ‘Kan hier geen woning betalen’

Joke Scheerder (27) verhuist naar een appartement in buurgemeente Deinze.Beeld Florian Van Eenoo/Photo News

Na twee jaar oppositie voeren stapt Joke Scheerder (27) uit de gemeenteraad van Sint-Martens-Latem. Wonen in de gemeente blijkt gewoonweg té duur. ‘Voor een doorsnee woning mag je hier algauw 400.000 à 500.000 euro rekenen’, zegt ze. ‘Mijn ouders om geld vragen zag ik niet zitten. Zo zit ik niet in elkaar.’

Dat het in Sint-Martens-Latem niet goedkoop wonen is, heeft ook Joke Scheerder (27) geweten. Al twee jaar zetelt de jonge dame in de gemeenteraad voor het kartel Samen N-VA. Vanuit de oppositie laat ze de stem van de jeugd klinken, maar daar komt binnenkort een einde aan. Noodgedwongen trekt de politica richting buurgemeente Deinze. Een woning kopen in het pittoreske gemeente aan de Leie was gewoonweg onbetaalbaar. 

“Voor een doorsnee woning mag je hier algauw 400.000 à 500.000 euro rekenen”, legt ze uit. “Dat budget heb ik gewoonweg niet. Ik werk als leerkracht in de lagere school van Sint-Martens-Latem en heb een doorsnee loon. Mijn ouders vragen om even 300.000 euro op mijn rekening te storten, zag ik ook niet zitten. Zo zit ik niet in elkaar.”

Paradoxaal

Joke Scheerder staat met haar verhaal niet alleen. Zes jaar geleden, tijdens de vorige legislatuur, verhuisde Annelies Vansintjan, toen 26, van Sint-Martens-Latem naar Gent. Ook zij vond geen betaalbare woning. Met een mediaanprijs van maar liefst 703.194 euro is de gemeente duidelijk veel te duur voor jonge alleenstaanden. Sint-Martens-Latem staat, na Knokke-Heist, op de tweede plaats als duurste gemeente van Vlaanderen. Een vaststelling waar ook schepen van Woonbeleid Hans Van Hooland (Welzijn) van op de hoogte is.

“Het is ergens paradoxaal”, klinkt het. “Al decennialang doen we ons best om Latem groen en mooi te houden. Die aantrekkingskracht maakt dat kopers bereid zijn om hier meer te betalen voor een huis. Daar fundamenteel iets aan veranderen, gaat gewoonweg niet. Momenteel werken we een project om jongeren die hier hun hele leven wonen goedkoper te laten huren. Maar ook dat zal slechts een beperkte invloed hebben. Wie het tegendeel beweert, liegt.” 

Latem Leven

Een pasklare oplossing heeft Joke Scheerder evenmin. Ze hamert erop dat Latem nood heeft aan betaalbare woningen, maar of de inwoners de huizenprijzen eigenlijk wel willen zien dalen, is nog maar de vraag. “Een terechte bedenking, al wordt gauw vergeten dat hier ook ‘gewone’ mensen wonen. Door programma’s als Latem Leven heeft de Vlaming een vertekend beeld van onze gemeente. Sommige inwoners wonen in een grote villa en doen hun poort dicht voor pottekijkers, dat klopt. Maar Latem heeft ook een rijk verenigingsleven. Dat mag niet uitdoven.”

Na haar laatste gemeenteraad, midden april, trekt Scheerder de deur achter zich dicht. Toch zegt ze ‘Tot weerziens’ en geen ‘Vaarwel’. “Momenteel ben ik al spullen aan het verhuizen van mijn ouderlijke woning richting mijn nieuwe appartement in het centrum van Deinze. De toekomst kan ik uiteraard niet voorspellen, maar voorlopig zie ik dit als een tijdelijke oplossing. Wanneer de kans zich voordoet, keer ik terug.”