Direct naar artikelinhoud
NieuwsMilieu

Noodtoestand in Florida na lek in reservoir met giftig afvalwater: milieuramp dreigt

Het reservoir met giftig afvalwater.Beeld AP

In de Amerikaanse staat Florida wordt met man en macht gewerkt om een milieuramp te voorkomen. In de regio van Tampa Bay dreigt een lek in een reservoir met giftig afvalwater een catastrofale overstroming te veroorzaken. Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand uitgeroepen en omwonenden worden uit voorzorg geëvacueerd.

en

Experts benadrukken dat de dam bij het Piney Point-reservoir in de buurt van de stad Tampa in het westen van Florida nog steeds elk moment kan doorbreken. Volgens de laatste schattingen zou dat kunnen leiden tot een muur van water van zo’n zes meter hoog. Het vervuilde water zou uiteindelijk ook in de baai van Tampa terecht kunnen komen.

Inwoners van meer dan driehonderd huizen in de omgeving moeten geëvacueerd worden, schrijft de Tampa Bay Times. Ook wordt voor 345 gevangenen uit een nabij gelegen gevangenis vervangend onderdak gezocht.

Intussen wordt getracht de druk op het reservoir te verkleinen door water uit het reservoir te pompen en elders te lozen. Daarmee moet het gevaar dinsdag zijn geweken.

Fosfor

Het reservoir bevat afvalwater met onder meer fosfor, afkomstig van een vroegere mestfabriek. Volgens het milieudepartement van Florida is het water weliswaar relatief zuur, maar is het hoogstwaarschijnlijk niet giftig. Milieuorganisaties betwijfelen dat. Te veel stikstof in het water kan bijvoorbeeld leiden tot versnelde algengroei en daarmee vissterfte.

Door de noodtoestand af te kondigen, kunnen er meer middelen ingezet worden om een dreigende milieuramp te voorkomen.

Het reservoir met giftig afvalwater.Beeld AP