Paul Hudson - Flickr / Creative Commons BY

Liveblog - Terrassen en winkels volgende week weer open in Engeland, ook Zeeland wil terrassen heropenen

De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat de terrassen en winkels in Engeland volgende week weer open gaan. Ook net over de grens, in Nederland, klinkt de roep om de terrassen weer te openen. Intussen daalt bij ons het aantal besmettingen: vorige week waren het er gemiddeld 4.436 per dag, een daling met 6% tegenover de week ervoor. De overige coronabarometers stijgen nog altijd. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse premier Boris Johnson kondigt reeks versoepelingen aan

In Engeland gaan vanaf volgende week een aantal versoepelingen in. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zonet bevestigd. 

Vanaf 12 april mogen in Engeland onder andere de terrassen van pubs en restaurants, niet-essentiële winkels, fitnesscentra en kappers weer open gaan. Ook de schoonheidssalons en spa’s mogen weer de deuren openen.

Daarnaast zullen verschillende openbare gebouwen - zoals bibliotheken en gemeenschapscentra - weer open gaan. In de open lucht zullen o.a. de dierentuinen en de pretparken weer gasten mogen ontvangen.

"Volgende maandag ga ik zelf naar de pub en zal voorzichtig maar onherroepelijk een glas bier heffen", kondigde Johnson in zijn speech aan.  In Engeland is de horeca intussen vier maanden gesloten. Bij ons werd 1 mei vooropgezet als datum om de horeca opnieuw te openen, maar het is nog onzeker of dat zal gebeuren.

Bekijk hier een fragment uit de aankondiging van premier Johnson:

Videospeler inladen...

Tegelijk wil Johnson dat de Britten die in Engeland wonen twee keer per week een zelftest kunnen doen.  

De Britse regering overweegt ook een coronapaspoort in te voeren,  zodat burgers die negatief hebben getest bijvoorbeeld grote evenementen kunnen bijwonen. Maar tegen zo'n paspoort is verzet. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het Britse coronapaspoort:

Videospeler inladen...

De lockdown in Engeland wordt voorzichtig, stapsgewijs afgebouwd nu steeds meer mensen er ingeënt zijn tegen COVID-19. Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren een eigen planning.

Het Verenigd Koninkrijk is de Europese koploper op het gebied van coronavaccinaties. 60 procent van de bevolking heeft sinds de start van de vaccinatiecampagne begin december een eerste prik gehad. Ruim 10 procent is met twee prikken maximaal beschermd.

Frankrijk start deze week met (test)productie van Pfizer-vaccin

In Frankrijk begint woensdag de productie van vaccins tegen het coronavirus. Dat bevestigt het Franse ministerie van Economie en Financiën. "De productie moet deze week beginnen bij Delpharm, in de fabriek Saint-Rémy-sur-Avre voor BioNTech", de Duitse partner van het Amerikaanse Pfizer, aldus het ministerie. 

"Ze zullen in eerste instantie starten met de productie van testloten, om zich ervan te verzekeren dat alles conform de verwachte kwaliteitsnormen is en zullen dan zo snel als mogelijk overschakelen op de productie van commerciële loten."

Naast Delpharm zal het Zweedse Recipharm vaccins produceren voor rekening van het Amerikaanse Moderna, vanaf midden april, in de Franse fabriek in Monts.

Fareva start eind mei, begin juni dan met de productie van het CureVac-vaccin, dat nog een markttoelating moet krijgen. Het Franse Sanofi zal dan het coronavaccin van Janssen (filiaal van Johnson & Johnson) produceren in Marcy-l'Etoile.

Volgens het Franse ministerie zullen tegen het einde van het jaar in totaal minstens 250 miljoen doses Franse productiesites verlaten. Daarbij kan nog een vaccin van Sanofi komen, als klinische testen positieve resultaten baren.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Frankrijk, kregen meer dan 9,3 miljoen mensen minstens één injectie, van hen kregen er 3,1 miljoen twee inspuitingen.

Nederlandse grensgemeente Terneuzen wil terrassen weer openen

Jan Lonink, de burgemeester van de Nederlandse stad Terneuzen, wil de terrassen in Zeeland zo snel mogelijk weer openen. Dat heeft hij gezegd in het programma “Nieuws en co” op de Nederlandse Radio 1. "Het is veiliger om met reservering mensen op een plek te zetten, dan dat ze samendrommen op openbare plekken", zei hij bij onze collega’s. 

Terneuzen is één van de drie Nederlandse gemeentes die tussen de Westerschelde en de Belgische grens liggen. Jan Lonink, is dus burgemeester van die stad én voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. 

Morgen Lonink met de voorzitters van de andere Nederlandse veiligheidsregio's zijn voorstel om de terrassen weer te laten openen. “We denken dat we het verantwoord kunnen, zelfs met goede gevolgen voor de volksgezondheid”, argumenteert hij. 

Door de terrassen weer te openen en te werken met reservaties voorkom je volgens Lonink dat de mensen op andere plekken ongewild en ongecontroleerd samenkomen. En dat gebeurt sowieso met mooi weer, zegt hij realistisch.

Lonink merkt op dat er op dit moment geen Belgisch of Duitse toeristen in Zeeland zijn. Op dit moment mag je als Belg alleen over de grens gaan voor een beperkt aantal essentiële verplaatsingen of als je in een grensgemeente (of directe buurgemeente daarvan) woont en je de grens over moet als onderdeel van je "dagelijkse leven".

Vorig jaar, toen tijdens de eerste lockdown in België de horeca al gesloten was,  profiteerde een aantal Vlamingen er nog van om in Zeeland iets te gaan drinken.

Beluister hier het gesprek met burgemeester Lonink:

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V): “Als we elke week 350.000 vaccins kunnen zetten, is 11 juli haalbaar”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in “Het Journaal” gezegd dat er in de paasvakantie bijna 600.000 vaccinaties zullen plaatsvinden: 250.000 deze week en 350.000 volgende week. 550.000 daarvan zijn volgens de minister een eerste dosis. Daarmee zit de vaccinatiecampagne in ons land op kruissnelheid stelt Beke.

Drie weken geleden had Beke in ons programma “De zevende dag” vooropgesteld dat tegen 11 juli elke 18-plusser zijn eerste dosis zou moeten krijgen. Als tenminste de leveringen vlot verlopen. 

“Als we elke week 350.000 vaccins zouden kunnen zetten, zal dat wel lukken”, zegt de minister daar nu over. Maar ook nu houdt hij weer de slag om de arm: alles hangt af van de leveringen van de vaccinproducenten.

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zo'n 27.000 zelftests per week voor personeel Vlaamse overheid

Het personeel van de Vlaamse overheid zal 27.000 zelftests per week krijgen. Daarnaast lanceert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) een raamcontract waarmee steden en gemeenten zelftests voor hun personeel kunnen aankopen. Voor hen wordt het aantal zelftests op 51.000 per week geraamd, meldt het kabinet-Somers maandag.

De Vlaamse regering wil nu ook inzetten op zelftests, naast de klassieke PCR-tests en de sneltests die al langer bestaan. Bij de zelftests zijn geen hulpverleners nodig: burgers kunnen er zelf mee nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus. Er is niet voor gekozen om de gehele bevolking op die manier te testen, omdat het om een momentopname blijft gaan. Wel kunnen ze een belangrijke rol spelen in sectoren waar thuiswerk onmogelijk is, klinkt het.

Minister Somers voorziet daarom in zelftests voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid. Ook lanceert hij dus een raamcontract voor de Vlaamse steden en gemeenten. "Volgens de teststrategie zou een personeelslid zich twee keer per week moeten testen", zegt Somers in het persbericht. "Het gaat dan in de eerste plaats over de personeelsleden die niet van thuis kunnen werken." Voor de Vlaamse overheid komen er zo 27.000 zelftests per week. Voor de lokale besturen wordt het aantal op 51.000 per week geschat.

Toch benadrukt Somers dat de teststrategie niets verandert aan de huidige maatregelen en verplichtingen. "Zelftests vervangen geen andere coronamaatregelen. Telewerk blijft de norm, maar voor functies waar thuiswerk onmogelijk is, kunnen zelftests wel nuttig zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen door besmettingen sneller vast te stellen. Naast de massale vaccinatie zullen zelftests nodig zijn om uit deze crisis te geraken." 

"Vijf weken nodig om vaten pils te brouwen"

De horeca en hun toeleveranciers vragen om meer duidelijkheid over de mogelijke heropening op 1 mei, want een restaurant of café heropen je niet met een vingerknip. Ook de brouwers willen snel zicht op een definitieve datum zodat ze voldoende vers bier kunnen brouwen. Intussen zijn ze nu al bezig aan de voorbereidingen: van het spoelen van de tapinstallaties tot het weghalen van vervallen bier. 

Lees er hier alles over:

Franse skioorden zoeken en vinden alternatieven: sneeuwschoenwandelen of "fatbiken"

Duizenden Belgen trekken doorgaans nog naar een of ander skioord tijdens de paasvakantie om zich daar uit te leven. Maar net zoals vorig jaar, zit dat er nu niet in. En dat voelen ze in de skioorden, bijvoorbeeld in de Franse Alpen. VRT-journalist Steven Decraene trok naar Courchevel om te zien hoe corona daar het leven heeft veranderd. Door alle financiële ellende wordt op een ander publiek gemikt of worden er alternatieven bedacht. Wat dacht u van sneeuwschoenwandelen of "fatbiken" in de sneeuw?

Ontdek het hier met Steven Decraene in "De ochtend" :

Paardenprocessie in Hakendover is afgelast

Door de coronacrisis is de paardenprocessie in Hakendover voor het tweede jaar op rij afgelast. Een zware domper voor de inwoners van de Tiense deelgemeente, die elk jaar uitkijken naar hun bedevaart. De organisatie maakt zich intussen sterk dat er volgend jaar een uitzonderlijke editie komt. 

Lees meer in dit artikel:

"Meubelwinkels verkopen 50 tot 70% minder"

Wie naar een niet-essentiële winkel gaat, moet een afspraak maken. Maar voor meubelwinkels is dat alvast geen succes. Ze verkopen nu de helft tot 70 procent minder dan normaal en de verliezen lopen bij sommigen hoog op, zegt Danny Van Assche van Unizo.

"Het gaat niet om de omzet van meubels zelf, wat grotere aankopen zijn. Maar binnen de meubelhandel zelf zijn er heel wat andere aankopen te doen. Die zijn kleiner en worden nu niet meegenomen. En in het algemeen: bij het maken van een afspraak leeft al heel gauw het gevoel dat men tot een aankoop moet overgaan, en dat wil men niet."

De cijfers: gemiddeld 263 ziekenhuisopnames en 29 doden per dag

  • Van 29 maart tot en met 4 april werden elke dag gemiddeld 263 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 9 procent in vergelijking met de week voordien. Tussen 22 en 28 maart waren er gemiddeld 241 opnames per dag. Gisteren was er een stijging met 13 procent, de dagen ervoor met 19, 15 en 14 procent.
  • Gisteren op Pasen - zondag 4 april - meldden de ziekenhuizen 171 opnames. 144 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • In totaal lagen zondag 2.921 (+8 in vergelijking met zaterdag) covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gestegen met 17 procent.
  • 832 covidpatiënten (+10) liggen op intensieve zorg, 478 (-2) hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gestegen met 20 procent. Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen.
  • In de week van 26 maart tot en met 1 april overleden elke dag gemiddeld 29 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 4,1 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.169.
  • Tussen 26 maart en 1 april werden per dag gemiddeld 4.436 nieuwe besmettingen bevestigd, 6 procent minder dan de week ervoor. Het is de tweede dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen op weekbasis daalt. Gisteren was er een lichte daling van 1 procent. Sinds de uitbraak van het virus werden al 900.996 besmettingen in ons land geregistreerd.
  • Er wordt intussen iets minder getest. Tussen 26 maart en 1 april werden dagelijks gemiddeld 64.100 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 7,8 procent (0,1 procent meer dan gisteren). Dat betekent dat bijna 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De stijging lijkt te stabiliseren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,04. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Gisteren, op zondag 4 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden al 1.502.919 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 16,3 procent van de volwassen bevolking. 570.632 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Meest gelezen