Direct naar artikelinhoud
NieuwsInternetcriminelen

Groot datalek bij Facebook: check hier of ook uw telefoonnummer erbij is

Groot datalek bij Facebook: check hier of ook uw telefoonnummer erbij is
Beeld AFP

De Vlaamse ethische hacker Inti De Ceukelaire heeft een website gemaakt waarop je kan testen of ook jouw telefoonnummer op straat belandde na een groot datalek bij Facebook. 

Zaterdag raakte bekend dat de persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers online gelekt werden op een hackersforum, waar ze door oplichters gebruikt kunnen worden. Bij de slachtoffers waren ook meer dan 3 miljoen Belgen, onder meer viroloog Marc Van Ranst.

“Facebook wist al lang dat dit kon gebeuren, maar heeft daar per ongeluk expres niks aan gedaan, tot het te laat was”, schrijft De Ceukelaire op zijn website benikerbij.be. “Jammer genoeg heeft Facebook precies niet zoveel zin om haar gebruikers hierover deftig te informeren. Gelukkig hebben wij voor jou een zoekmachine gebouwd, zodat je zelf kan opzoeken je bij de gelukkigen bent!”

Deze namiddag liet De Ceukelaire weten dat zijn website werd aangevallen en niet meer te bereiken was.

Volgens De Ceukelaire zijn er veel politici en Bekende Vlamingen onder de slachtoffers. Naast telefoonnummers werden ook de Facebook ID, de volledige naam, de geboortedatum, soms het mailadres, het geslacht, wanneer het account werd aangemaakt, de locatie, de vorige locatie en de bio van de accounts te grabbel gegooid, “afhankelijk van wat er ingevuld en publiek was”.

Voorzichtig

Wie bij de slachtoffers is, kan jammer genoeg niets doen om het lek ongedaan te maken. Volgens De Ceukelaire  komt dat omdat er online al heel wat kopieën de ronde doen. “Wees voortaan extra voorzichtig met het beantwoorden van onbekende telefoontjes van buitenlandse nummers of verdachte berichten”, geeft hij als raad mee. De berichten kunnen onder meer via WhatsApp komen. 

Verdachte telefoons en berichten kunnen wel gemeld worden aan Safe on Web

Onder meer Marc Van Ranst blijkt bij de slachtoffers te zijn, volgens de website van De Ceukelaire. De viroloog maakte gisteravond nog melding op Twitter dat hij de laatste tijd bestookt wordt met fake calls.

Twitter bericht wordt geladen...