Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Deze week meer dan 400.000 vaccins op komst, Vlaanderen plant er meer dan 250.000 toe te dienen

Deze week meer dan 400.000 vaccins op komst, Vlaanderen plant er meer dan 250.000 toe te dienen
Beeld AFP

België mag de komende dagen voor de tweede week op rij op meer dan 400.000 nieuwe vaccins rekenen. Die moeten de verdere versnelling van de vaccinatiecampagne de komende weken mogelijk maken. In Vlaanderen alleen staan er meer dan 250.000 inentingen gepland deze week. 

Nadat AstraZeneca vorige week al de hoogste vaccinlevering tot dan toe aan ons land kon realiseren met bijna 260.000 stuks in één keer, neemt Pfizer die rol deze week over. De producent zal aan het begin van de week net geen 267.000 vaccins leveren. Daar komen er nog 80.000 van Moderna bij, en 66.000 van AstraZeneca, wat het totale aantal op 414.330 nieuwe dosissen brengt deze week. 

De taskforce Vaccinatie maakte zaterdag ook de al gekende leveringsaantallen voor Pfizer in de maanden mei en juni bekend, met vooral hoog oplopende leveringen in juni. In totaal verwachten we nog 4,86 miljoen dosissen van Pfizer de komende maanden. De toekomstige leveringsaantallen voor de andere leveranciers - Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson - zijn op dit moment nog niet concreet bekend. 

Mogelijk volgt er deze week wel een concreter schema voor de vaccins van Johnson & Johnson, waarvan er slechts één prik nodig is. De eerste beperkte levering daarvan - 36.000 dosissen - volgt normaal gezien volgende week.

Versnelling in campagne

De steeds toenemende leveraantallen laten stelselmatig een versnelling van de vaccinatiecampagne toe. Na de 212.000 vaccinaties van vorige week, plant Vlaanderen er deze week net geen 253.000 te zetten (voor de andere gewesten is er geen specifieke planning bekend).

De meeste vaccinaties in Vlaanderen deze week (211.000) zullen gebeuren met het vaccin van Pfizer/BioNTech, de meest betrouwbare en klokvaste leverancier tot nu toe. In een aantal grote vaccinatiecentra zullen er voor het eerst ook Moderna-vaccins worden ingezet, een kleine 32.000 in totaal, en van AstraZeneca zullen er maar 10.000 vaccins toegediend worden. De grote levering AstraZeneca-vaccins van vorige week wordt pas volgende week gebruikt. In tussentijd zijn de uitnodigingen daarvoor vertrokken.

Na de vaccinaties in de woonzorgcentra zijn deze week ook die in de ziekenhuizen zo goed als afgelopen, op een aantal tweede inentingen na. Er staan nul nieuwe inentingen gepland. Ook de eerstelijnsmedewerkers zijn allemaal een eerste keer gevaccineerd in de vaccinatiecentra. In de serviceflats en de collectieve zorgvoorzieningen zoals de instellingen voor gehandicapten staan de laatste tweede prikken gepland. 

De vaccinatiecentra worden dus duidelijk de grote spil in de campagne, nadat daar de voorbije weken vooral medewerkers uit de eerstelijnsgezondheidszorg zijn gevaccineerd. De geplande 247.875 inentingen zijn allemaal bedoeld als eerste dosissen voor 65-plussers. In alle centra gaat het tempo gevoelig de hoogte in.

De week erna moet het tempo trouwens nog wat toenemen. Volgens de voorlopige planning die de vaccinatiecentra deze week toegestuurd kregen, krijgen ze in de week van 12 april 356.250 vaccins, zowel van Pfizer als van AstraZeneca ongeveer 178.000.

Bekijk hier ook de vaccinleveringen aan België van de afgelopen weken en maanden: