Diëtiste Sanne Mouha.
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtiste Sanne Mouha. © Getty Images, Steven Richardson

Hoe (on)gezond is brood nu echt? “Tarwe wordt onterecht beschouwd als een dik- en een ziekmaker”

De winkelrekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe (on)gezond zijn die, en welke kies je nu het best? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael (HoGent) scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij. “De kleur zegt niets over de gezondheidsvoordelen.”

22 reacties

  • Sonny Pollaere

    3 jaar geleden
    Alles met mate, dat geldt eveneeens voor al de onzin die er over geschreven wordt.
  • Anne Bruers

    3 jaar geleden
    Nu is alles ineens slecht. Mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt die lopen hier nog rond, en kijk, nog gezond en wel ook nog. Zonder intolerantie, zonder allergieën, zonder depressie. Het zal al zeker niet aan hun eetgewoontes liggen.
  • Jan Wuyts

    3 jaar geleden
    In alles wat we eten zitten er "verbeteraars", van vlees (teveel om op te noemen) en vis (antibiotica) over brood en ook groenten en fruit.(sproeien maar). We moeten er mee leven. Van niet(s) eten wordt je ook niet beter. De regel : met mate. Natuurlijk eet je beter meer groenten en minder vlees. Een broodmaaltijd vervangen door iets anders voedzaam, mogelijkheden genoeg. Je kan er evengoed van genieten.
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Van brood en pasta's wordt je definitief dik,door dat te laten viel ik ooit zeven kilo af.Eet vandaag amper twee sneden brood(dan nog zelf gebakken) en aardappelen al helemaal niet meer,daarvoor dubbel zoveel groenten.Overigens ,wat ze vandaag brood noemen waar je door kan kijken is niet meer brood van 65 jaar terug.
  • Carlo Verstappen

    3 jaar geleden
    Gewoon zelf uw brood bakken, niks zo gemakkelijk en je bepaalt zelf de verhouding bloem en meel van tarwe, spelt en rogge niks brood verbeteraar gewoon wat reuzel, smout of olijfolie en je bepaalt zelf hoeveel zout je gebruikt. Heb je er graag zonnebloem pitten en pompoen pitten of andere zaden in en havermout? Aan jou de keuze, bij mij gaat het er allemaal in. Je weet wat je eet en het is nog lekkerder ook.