Nogal wat lezers kregen dubbele boetes voor een flinterdunne snelheidsovertreding. ©  Boumediene Belbachir

Parket Limburg erkent fout: computer rekent verkeerde boetes aan

Hasselt -

Martha Evers kreeg een boete van 111 euro nadat ze 2 km/uur te snel reed. De 78-jarige Hasseltse is niet alleen. Een fout van de computer, zegt het parket. Maar er is een oplossing in de maak.

Gunter Willekens

“Ik las in uw editie van ‘Voor U Opgelost’ het verhaal van Martha. Zij moet voor de politierechter verschijnen, nadat ze 2 km/uur te snel reed. Haar keuringsbewijs was vervallen, maar dat klopte niet. De auto had een groene kaart, en zij weigerde die boete te betalen”, vertelt de Truiense Carine Caspar.

LEES OOK. 78-jarige Martha voor de rechter nadat ze 2 km/uur te snel reed

“Toeval wil dat mijn 83-jarige schoonmoeder de dag erna precies hetzelfde aan de hand had. Zij reed een paar kilometer per uur te snel en kreeg een boete van 111 euro omdat haar keuringsbewijs niet in orde was. Maar dat was nog geldig tot augustus 2021. Wij moeten wij nu doen? Mijn schoonmama wil die 111 euro betalen om ervan af te zijn. Maar dat kan toch zomaar niet?”

Wanneer u een verkeersboete betaalt, dan geeft u aan dat u ermee instemt. Bent u van mening dat u onterecht beboet bent, dan betaalt u inderdaad best niet en betwist u de boete.

Maar ook als u de boete betwist, kan het nog verkeerd lopen. Dat toont het Kafkaiaanse verhaal van een anonieme bedrijfsleider.

“Nadat we een onmiddellijke inning in de bus kregen omdat mijn werknemer te snel had gereden en zijn keuringsbewijs zogezegd was verlopen, hebben we een betwisting ingediend”, zegt de zaakvoerder. “We hebben het keuringsbewijs meegestuurd.”

“We hebben de boete voor de snelheidsovertreding betaald. Het parket liet immers weten dat onze betwisting gedeeltelijk werd aanvaard, en dat enkel de boete van de snelheidsovertreding moest worden betaald.”

“Een tijdje later kwam opnieuw een brief met de melding dat we 151 moesten betalen, omdat onze boete nog niet was betaald. Dus hebben we die 151 euro betaald en het betaalbewijs opgestuurd in de hoop dat we een terugbetaling zouden krijgen.”

“We kregen opnieuw een aanmaning voor het betalen van een verkeersboete van 53 euro wegens een snelheidsovertreding. Ook die hebben we maar betaald, om van alle miserie verlost te zijn. We hebben dus in totaal 257 euro moeten betalen voor een kleine snelheidsovertreding van 53 euro.”

Opgelost

Voor U Opgelost kaartte het probleem van Martha, Carine en de bedrijfsleider aan bij de FOD Justitie en het parket.

Met resultaat.

“Er wordt bij de afhandeling van de boetes gebruikgemaakt van een automatisch verwerkingssysteem, genaamd Cross Border, dat helpt bij de afhandeling van dergelijke verkeersovertredingen. Er moet daarmee hoogstwaarschijnlijk wat fout gegaan zijn hetgeen wij ten zeerste betreuren”, laat het parket weten.

“De mensen die met jou contact hebben opgenomen, raden we zeker aan om ook met het parket Limburg, Afdeling Verkeer contact op te nemen.”

Dat deden Carine en de bedrijfsleider intussen al. Zij werden, zo vertellen ze, erg vriendelijk geholpen. Hun terugbetaling wordt in orde gemaakt.

En wat met Martha? “Bij de behandeling van haar casus zal hiermee rekening worden gehouden. Dit wordt rechtgezet.” Of Martha voor de politierechter moet verschijnen, is nog niet duidelijk.

Ook hulp nodig? Meld het hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer