Doordat de Lettersierschildpadden hier geen natuurlijke vijand hebben, vormen ze een bedreiging voor de biodiversiteit in onze regio. ©  rr

Drijvende kooien in Vrouwvliet om uitheemse schildpadden te vangen

Mechelen -

Recent werden drie drijvende vangkooien in de Vrouwvliet geplaatst. Ze worden gebruikt om bepaalde schildpaddensoorten te vangen. Het gaat om de Lettersierschildpad, of specifieker de Roodwang-, Geelbuik- en Geelwangschildpad. Dat gebeurt voor het eerst door de Vlaamse Milieumaatschappij op vraag van de stad, om de inheemse waterplanten, vissen en amfibieën in de Vrouwvliet te beschermen. De kooien blijven liggen tot na de zomer.

Een informatiepaneel op drie verschillende locaties langs de Vrouwvliet geeft meer uitleg. De Lettersierschildpad komt normaal alleen voor in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. Vermoedelijk werden ze gekocht in een dierenwinkel, maar wilde de eigenaar ze na verloop van tijd niet meer en liet die ze vrij. In alle Europese lidstaten is het sinds 2016 verboden om deze schildpadden te importeren. Je mag ze ook niet meer houden of ermee kweken. Ze in het wild loslaten is al helemaal uit den boze.

“Deze schildpadden zijn heel schattig, maar ze zijn niet onschuldig”, zegt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. “Wij hebben ze uit hun natuurlijke habitat gehaald en hier losgelaten. Doordat ze hier geen natuurlijke vijand hebben, vormen ze een bedreiging voor de biodiversiteit in onze regio. Net die biodiversiteit moeten we beschermen en alle kansen geven.”

Opvangcentrum

“De Vlaamse Milieumaatschappij vangt de schildpadden op een diervriendelijke manier en brengt ze over naar een opvangcentrum voor schildpadden in Geraardsbergen. Nu de temperatuur stilaan stijgt, zullen ze snel weer naar boven komen om een warme, zonnige plaats te zoeken om hun lichaamstemperatuur te verhogen na een winter in het koude water te hebben doorgebracht”, legt Princen uit.

De kooien liggen langs de oever van de Vrouwvliet aan de begraafplaats, ter hoogte van de Liersesteenweg en langs het Tivolipark.(jv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER