© mvh

Wout van Aert mag opnieuw een jaar rondrijden in de regenboogtrui © Photo News

thumbnail:
thumbnail: Wout van Aert mag opnieuw een jaar rondrijden in de regenboogtrui

Pauwels aanvaardt excuses Van Aert: "Zal het toch niet vergeten"

Wout van Aert triomfeerde vanochtend op de hoofdzetel van sponsor Crelan met zijn tweede regenboogtrui. De veldrijder sprak zich bij die gelegenheid ook uit over de pech van voornaamste concurrent Mathieu van der Poel, en kondigde aan zich te zullen verontschuldigen bij landgenoot Kevin Pauwels voor enkele uitspraken in de aanloop naar het WK. Die reageerde inmiddels via een persbericht: "Ik had die uithaal van Van Aert niet verwacht, maar aanvaard zijn excuses".

“Twee jaar geleden had ik ook pech”

“Een wereldtitel steel je nooit, ook al heeft pech een grote rol gespeeld”, zo verklaarde Van Aert maandag. Onze landgenoot verdedigde zondag in het Luxemburgse Bieles met succes zijn wereldtitel, al kwam de tweestrijd met Mathieu van der Poel vroegtijdig tot een einde toen de Nederlander voor de vierde keer een lekke band kreeg. “Door zijn pech heb ik makkelijker voorsprong kunnen nemen. Maar daarna ben ik wel nog een halve minuut verder weggereden. Twee jaar geleden op het WK in Tabor (waar Van der Poel zegevierde, nvdr.) had ik ook tweemaal pech, dat is niet leuk”, aldus Van Aert.

Van Aert koos op aanraden van ploegleider Niels Albert voor tubes met een Michelin-profiel. In een WK vol lekke banden reed Van Aert slechts één keer lek. “Afgelopen nacht heb ik de televisie nog aangezet”, zei Van Aert. “Ik hoorde veel straffe verhalen over vijf, zes lekke banden. Eerst kon ik dat maar moeilijk geloven. Jammer dat dit het WK ontsierde, maar wij hebben wel voor de goede banden gekozen. Voor de race voelde ik dat ik met de groene tubes minder de stenen raakte. Mentaal was het voor de start al een opsteker dat wij iets hadden waar de anderen niet over hadden nagedacht.”

“Iedereen mag aan zijn fiets werken, zolang er maar geen motortje in zit”, vervolgde Niels Albert, die zijn poulain naar een tweede opeenvolgende wereldtitel zag rijden. “Als we het profiel van een oude damesfiets willen opleggen, dan kan dat. Ik heb nog verschillende profielen in de kelder liggen. Misschien komen die ooit nog van pas.”

“Had enkele zaken beter niet gezegd”

De wereldkampioen kreeg ook opnieuw vragen over de ophef rond de formulieren van de dopingcontroles. Vorige week twitterde Kevin Pauwels zijn formulier, gevolgd door Van der Poel. Van Aert deed dat niet. “Twee dagen voor het WK had ik er eigenlijk niet veel zin in, want het ging niet over de koers zelf. Ik zat toch met al die andere dingen in mijn hoofd. Ik was gefrustreerd, voelde me onrecht aangedaan. Maar zaterdag dacht ik: ‘Ik moet dit omzetten in iets positief’. Toch had ik waarschijnlijk beter enkele zaken niet gezegd. Ik zal me daarvoor verontschuldigen bij Kevin”, aldus Van Aert. Die had vrijdag tijdens de persconferentie van de Belgische selectie laten noteren: "Waarom mijn collega’s dat online gezet hebben, moet je aan hen vragen. Vraag dat maar aan Kevin, die kan het goed uitleggen.”

Pauwels: "Ik zal het niet vergeten"

Pauwels werd gisteren derde op het WK, en reageerde na afloop al op het incident met Van Aert. Toen hij via de media vernam dat Van Aert zijn excuses aanbood, liet hij via een persbericht weten die te aanvaarden. “Ook al was ik geschrokken toen Wout dat zei. Zoiets had ik van hem niet verwacht. Ik heb hem zelf ook nooit aangevallen. Hij mocht het niet gedaan hebben, ik zal dat ook niet vergeten, maar ik aanvaard zijn excuses."

Knieprobleem?

In de aanloop naar het WK had Van Aert ook met knieproblemen te kampen. “Mijn knie doet wel nog pijn, deze morgen was ze stijf. Al had ik wel erger verwacht, ik heb het gevoel dat de ontsteking verbeterd is. Morgen bekijken we de wedstrijdplanning. Maar voorlopig zie ik het positief in dat ik het seizoen zal kunnen uitdoen”, zei de crosser.

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Materiaalpech beslist over felbevochten WK: Wout van Aert solo over de streep na vier lekke banden Van der Poel

© BELGA

We werden spektakel beloofd en hebben het ook gekregen in het Luxemburgse Bieles. Op een WK veldrijden in de modder besliste echter niet de vorm van de dag. Door aanhoudende materiaalpech bij Mathieu van der Poel, die vier platte banden kreeg, knalde Wout van Aert autoritair naar de gouden medaille. Van der Poel moest tevreden zijn met zilver. Kevin Pauwels pakte het brons en maakte het Belgisch feestje compleet.

Wout van Aert was deze week het gepraat meer dan beu voor de wedstrijd. Na de akkefietjes in het Belgische kamp en een knieblessure op een bijzonder slecht moment wilde Wout van Aert enkel nog maar met de benen antwoorden. “Ik heb zin om te koersen, niet om te praten”, was de duidelijke boodschap van de Belgische favoriet.

De wieler- en weergoden hadden de boodschap van Wout van Aert begrepen en herschiepen het WK-landschap helemaal op één avond tijd. Van de sneeuw en de ijzel zaterdag naar de vette modder en de regenplassen zondag. Meer ploeteren, iéts minder afhankelijk van techniek, een verandering in het voordeel van Woutje dus.

Belgisch geluk keert

Toch was het Mathieu van der Poel die furieus van start kwam in Bieles. Van bij de start ging de Nederlander er als een wervelwind vandoor. De enige Belg die Van der Poel in eerste instantie kon volgen was niet Van Aert, wel Kevin Pauwels. Van Tom Meeusen was er dan al geen sprake meer, bij de Kempenzoon sloeg het noodlot toe, hij stond al na 100 meter te voet na materiaalpech. Bijzonder spijtig voor Tom Meeusen, die gefrustreerd opgaf na twee minuten wedstrijd.

Tot overmaat van ramp moest ook Kevin Pauwels de rol lossen voorin na een platte band, maar daarna keerde het geluk van de Belgen gelukkig. Bij het ingaan van de derde ronde vond Wout van Aert eindelijk de ontsteking voor zijn biologische motor, hij halveerde op een halve ronde tijd de achterstand van 14 naar 7 seconden op Van der Poel. In de vierde ronde was de samensmelting tussen de twee titanen een feit, het gevecht waarvoor het volk was gekomen kon beginnen.

Vier platte banden

Helaas besliste niet de vorm van de dag, wél materiaalpech over de afscheiding halfweg koers. Na een lekke band voor Mathieu van der Poel, zijn vierde (!) van de dag al, moest de Nederlander bijzonder lang wachten tot de materiaalpost. Door dit ongeluk sloeg Wout van Aert, die de ronde daarvoor ook een platte band moest verwerken, een kloof van 20 seconden.

Niet dat Van der Poel geen goede benen had, maar de Nederlander vocht vooral tegen zichzelf en de ontgoocheling na een middag vol materiaalpech. De lichaamstaal van Van der Poel op twee ronden van het einde sprak boekdelen, hij moest zich tegen wil en dank tevredenstellen met de zilveren medaille ondanks die veelbelovende start. Voorin kreeg Van Aert intussen vleugels, hij vatte de laatste ronde aan met 40 seconden voorsprong op Van der Poel, in de achtergrond kregen we ook nog een spannend duel voor de derde plaats.

Pauwels brons

Kevin Pauwels en Laurens Sweeck vochten samen met Lars van der Haar voor het eremetaal, maar net voor het ingaan van de laatste ronde moest Sweeck de rol met de andere twee lossen. Het was slechts een duel in de rand, want twee minuten voor het brons werd uitgereikt bolde Wout van Aert, bijna onherkenbaar door de modder, als wereldkampioen over de streep.

Uiteindelijk mocht ook Kevin Pauwels delen in de feestvreugde, hij zette Lars van der Haar overtuigend opzij in de laatste ronde en reed naar een bronzen medaille. Eén en drie dus voor de Belgische eliterenners.

Uitslag:

1. Wout van Aert in 1u02’08”

2.Mathieu van der Poel (Ned) op 44”

3.Kevin Pauwels 2’09”

4.Lars van der Haar (Ned) 2’52”

5.Corné van Kessel (Ned) 3’09”

6.Laurens Sweeck 3’29”

7.Michael Boros (Tsj) 3’47”

8.Gianni Vermeersch 4’02”

9.Simon Zahner (Zwi) 4’08”

10.Sascha Weber (Dui) 4’29”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer