Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven op reservelijst voor vaccin: zo werkt het

Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven op reservelijst voor vaccin: zo werkt het
Beeld Bob Van Mol

Vanaf vandaag zal iedereen die dat wil zich kunnen inschrijven op het onlineplatform QVax en daar aangeven op welk moment ze beschikbaar zijn om snel naar een vaccinatiecentrum te komen. Als daar vaccins op overschot zijn, kunnen de mensen op de lijst snel opgeroepen worden. De interesse is vanochtend echter zo groot dat de website hapert.

Dat wil niet zeggen dat iedereen op die reservelijst zomaar voorrang zal krijgen. Vaccinatiecentra zullen voor de reservelijst kijken naar de prioritaire doelgroepen en dus van oud naar jong werken. Eerst zullen alle 65-plussers aan de beurt komen en nadien de risicodoelgroepen. “Twintigers kunnen zich op dit moment dus al inschrijven op de lijst, maar zij kunnen nog niet worden opgeroepen”, klinkt het bij de taskforce vaccinatie.

Video. QVax: hoe werkt het? Bekijk een fragment van de persconferentie:

Video wordt geladen...

Hoewel het platform beschikbaar is voor iedereen, zal het systeem in eerste instantie slechts in twee Vlaamse vaccinatiecentra gebruikt worden. De implementatie in de andere vaccinatiecentra volgt later, klinkt het. Vaccinatiecentra die zelf een reservelijst hebben aangelegd, kunnen die naast het overkoepelende systeem blijven gebruiken.

Inschrijving

Wie zich wil inschrijven, maakt via het platform een account aan op basis van het rijksregisternummer. Daarbij moet ook een gsm-nummer of e-mailadres worden opgegeven, al hoeft dat niet toe te behoren aan degene die op de lijst wordt ingeschreven.  

Vervolgens kan u in uw account aangeven op welke momenten u de komende weken beschikbaar bent. In het account kan u uw beschikbaarheid op elk moment aanpassen. “De bedoeling is uiteraard dat de mensen die zich inschrijven op deze lijst hun beschikbaarheid up-to-date houden, want het is echt de bedoeling om hen op het laatste moment nog in het vaccinatiecentrum te krijgen”,  zegt Frank Robben, de topman van het eHealth-platform. 

Er werden vanochtend meteen technische storingen gemeld met het inschrijvingssysteem, allicht door het grote aantal gebruikers op de site. De wachttijd liep rond 8 uur op tot ruim een uur.

Inschrijving
Beeld RV

Plaatsje vrij?

Wanneer uw vaccinatiecentrum dosissen van een vaccin overheeft, zullen de mensen die die dag volgens het platform beschikbaar zijn verwittigd worden per mail en sms. Wie wordt uitgenodigd voor een vaccin, krijgt 30 minuten de tijd om te bevestigen. “Anders is jouw beurt voor dat moment voorbij, en gaat de uitnodiging naar de volgende op de lijst”, klinkt het. 

Tweede prik

Wie een uitnodiging krijgt voor een ‘overschotvaccin’ en die uitnodiging bevestigt, krijgt meteen ook een link toegestuurd voor het maken van een afspraak voor de tweede prik.