©  BELGA

Digitale wachtrij voor reservelijst vaccinatie loopt al op tot een uur, maar heeft het zin?

Wie een plek wil op de centrale reservelijst voor het coronavaccin moet geduld hebben. Veel geduld. Op het platform QVax wachten meer dan 250.000 mensen om zich in te schrijven, wat leidt tot wachttijden van meer dan tien uur. “Velen wachten eigenlijk voor niks.”

Het zijn toestanden die eerder doen denken aan Tomorrowland. Al op de eerste dag van de lancering van de fameuze reservelijst probeerden om 9.30 uur al 130.000 mensen hun plaats veilig te stellen. In de namiddag liep dat verder op tot 270.000 wachtenden. “Even geduld” geldt dan niet meer, want wachttijden lopen op tot meer dan tien uur.

Een rondje wachten op Godot, voor heel wat van de geïnteresseerden. “Als je niet van Deinze of Roeselare bent, heeft het geen enkele zin om daar je tijd aan te spenderen”, zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de Taskforce Vaccinatie. Dat zijn namelijk de enige vaccinatiecentra in Vlaanderen die nu al werken met de centrale reservelijst. “Andere centra sluiten vanaf volgende week aan, of blijven werken met een lokaal systeem. Daarnaast is de lijst nu ook al open voor negen Waalse vaccinatiecentra. Brussel doet niet mee.”

Wie elders woont, kan zich niet zomaar opgeven voor een ander centrum. “Iedereen moet nog steeds naar zijn eigen vaccinatiecentrum gaan.” Daarnaast blijf je ook afhankelijk van de volgorde van de vaccinatiestrategie. Iemand van 30 zonder onderliggende aandoening, zal door de reservelijst niet plots volgende week al een prik krijgen. “De volgorde blijft dezelfde. Als je geen 65-plusser bent, heeft het geen enkele zin om je nu al in te schrijven. De prioriteit blijft behouden.” Wie zich inschrijft, kan de momenten doorgeven waarop hij de komende weken beschikbaar is voor een vaccin. In theorie kunnen jongere mensen nu al een account aanmaken en die beschikbaarheden ook al doorgeven voor binnen een paar maanden. “Alleen heeft dat weinig nut, want de plaatsen op de reservelijst zijn willekeurig. Niét in volgorde van inschrijven”, zegt Gudrun Briat.

Maar een paar tientallen per dag

“Blijkbaar zijn er heel boze mensen die bellen naar de vaccinatiecentra wegens de wachtrij, terwijl die mensen daar niks aan kunnen doen. De lijst is op dit moment heel beperkt. We hebben dat duidelijk gecommuniceerd.” Bovendien is een plek op de reservelijst ook geen garantie dat je sneller aan de beurt bent. Ook niet als 65-plusser of persoon uit een risicogroep.

“Het is niet zo dat mensen massaal niet komen opdagen. Per dag zijn er in een centrum maar een paar tientallen vaccins over. Het kan wel zijn dat het aantal in een volgende fase van het vaccinatieprogramma toeneemt. Deze toeloop hadden we niet verwacht. Ik vermoed dat de vakantie en het weer er iets mee te maken hebben. Mensen hebben weinig anders om handen. Het goeie nieuws is dat er duidelijk een grote vaccinatiebereidheid is. Al is het frustrerend voor wie wél in aanmerking komt dat het systeem nu zo overbelast is. Volgende week is op laatjevaccineren.be te vinden welke andere centra vanaf dan ook gebruikmaken van de reservelijst.”

Hoewel het platform vanaf vandaag in principe beschikbaar is voor iedereen, zal het systeem in eerste instantie slechts in twee Vlaamse vaccinatiecentra gebruikt worden, in Deinze en in Roeselare. De implementatie in de andere vaccinatiecentra volgt bij een positieve evaluatie volgende week

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer