Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergieleveranciers

Groene stroom van Colruyt in huis? Vanaf vandaag is energiecontract bij DATS 24 mogelijk

De windparken van de Colruyt Group voor de kust van Oostende kunnen stroom leveren aan 130.000 Belgische gezinnen.Beeld DATS24

Groene stroom ‘van de Colruyt’ in huis: voortaan kan het. Vanaf vandaag is het mogelijk om via DATS 24, de brandstofleverancier van de groep, een energiecontract af te sluiten. De geleverde stroom is 100 procent groen en door Colruyt zelf opgewekt, op Belgische bodem. Het is daarmee de eerste retailer die duurzame energie levert aan zijn klanten.

Met Total en Octa+ waren er al internationale brandstofleveranciers die energiecontracten aanbieden. Maar nu begeeft ook het Belgische Colruyt Group zich via zijn tankstations DATS 24 op de energiemarkt voor particulieren. Dat doet het bovendien met uitsluitend eigen, lokaal en duurzaam geproduceerde stroom.

Raf Flebus, business unit manager van DATS 24, noemt het een logische volgende stap. Colruyt Group voorziet al jaren in haar eigen energieverbruik met groene stroom. Eigen windturbines leveren, samen met de zonne-installaties op de daken van de distributiecentra en winkels, zowat 2,7 maal het volledige jaarlijkse energieverbruik van de retailer. “Het is dan ook logisch dat we de particuliere klant en gezinnen met die overschot willen meenemen in een duurzame energietransitie.”

Windturbines

De elektriciteit die wordt aangeboden is dus uitsluitend afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen van eigen bodem. Voor hun portemonnee maakt het geen verschil, maar klanten hebben de keuze tussen windenergie en groene stroom afkomstig uit biogas. “Onze energiebronnen zijn in de eerste plaats de vijf windturbines op het distributiecentrum van Colruyt Group in Halle en de 201 molens van de groep op de windparken die zich 40 kilometer voor de kust van Oostende in de Noordzee bevinden. Samen zijn die goed om naast onszelf nog eens 132.000 gezinnen van stroom te voorzien”, legt Flebus uit.

“Maar klanten kunnen ook opteren voor groene elektriciteit uit de biogasinstallatie in het Henegouwse Quévy. Daar wordt jaarlijks zo’n 25.000 ton fruit-, groente- en ander voedingsafval onder meer afkomstig uit de winkels van Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar vergist tot biogas. Dat voedt een warmtekrachtkoppeling die naast warmte ook groene stroom voor nog eens 2.200 gezinnen produceert.” Hoe meer vraag naar een bepaalde bron, hoe meer daarin eventueel kan worden geïnvesteerd voor bijkomende productiecapaciteit.

In het kluwen van formules en tarieven op de Belgische energie gaat DATS 24 naar eigen zeggen voor eenvoud en transparantie, met slechts één formule: een contract van onbepaalde duur met variabele prijs. Om de klant die ook aardgas gebruikt te ontzorgen, kan die ook daarvoor bij de nieuwe Belgische speler terecht.

Laagste prijs, ook voor elektriciteit?

De vraag is: geldt ook in dit nieuwe aanbod de leuze ‘Colruyt laagste prijs’? “DATS 24 hanteert in zijn tankstations lage prijzen voor elke klant, maar geeft niet zoals de collega’s van de Colruyt-winkels de garantie op dé laagste prijs”, klinkt het antwoord. “Maar als je ons aanbod op vergelijkingswebsites met dezelfde formules vergelijkt, dan scoren we heel sterk.”

Een simulatie leert dat een gezin uit Hoeilaart met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh stroom en 16.000 kWh aardgas jaarlijks 1.679 euro zou betalen. De goedkoopste aanbieder van 100 procent groene energie doet momenteel dik 300 euro beter. “Maar met onze formule is de klant zeker op lange termijn van een lage prijs verzekerd”, klinkt het weerwoord.

Trendsetter

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zegt in een reactie het voor de consument alvast een uitstekende zaak te vinden dat er een extra lokale speler bijkomt die 100 procent Belgische en uitsluitend groene energie levert. “Colruyt Group is al langer een trendsetter op het vlak van duurzaamheid en helpt mee om het aandeel hernieuwbare energie in ons land op te krikken. Een duidelijke formule en bijbehorend tarief dragen bij tot een eenvoudiger energiefactuur. Zo raakt de consument niet verstrikt in een veelheid aan opties.”