Venetië introduceert limieten voor particuliere tentoonstellingen

Het wordt in Venetië moeilijker om gebouwen in privébezit in te zetten voor de organisatie van tentoonstellingen rond de biënnales die in de Italiaanse stad op het getouw worden gezet. Dat is het gevolg van een nieuwe maatregel die het stadsbestuur van Venetië heeft genomen en waarbij striktere limieten worden opgelegd aan tijdelijke tentoonstellingen die in privé vastgoed zouden worden opgezet.

De limieten gelden niet voor openbare gebouwen en sites van stichtingen. Critici waarschuwen echter voor negatieve gevolgen. De maatregel heeft onder meer al tot ongenoegen geleid bij de organisatoren van de Venice Architecture Biennale, die de tweede helft van mei zijn deuren opent.

Beperkingen

De Giardini en het Arsenale vormen het centrum van de Venetiaanse biënnales. Tot nu toe werden daarbij echter ook steeds tijdelijke tentoonstellingen toegelaten in gebouwen van particulieren, zonder dat de eigenaars verplicht werden om een officiële aanvraag in te dienen om de status van hun vastgoed te laten veranderen.

Nu heeft het stadsbestuur echter beslist dat een tijdelijke tentoonstelling in een dergelijk pand nog slechts maximaal honderdtachtig dagen – opbouw en afbraak inbegrepen – in beslag mag nemen. Tussen de afbraak van een tentoonstelling en de opbouw van een nieuwe expositie moet bovendien minstens een tijdsbestek van twaalf maanden zonder activiteit worden gerespecteerd.

De biënnales vormen een belangrijke pijler van de Venetiaanse economie. – Foto: LAJ

Dit betekent dat deze gebouwen niet langer tentoonstellingen voor de hele duur van de biënnales zullen kunnen herbergen. De biënnales van Venetië worden immers over een periode van zeven maanden – meer dan tweehonderd dagen – georganiseerd. Het wordt voortaan ook onmogelijk om deze panden voor beide biënnales te gebruiken, aangezien deze initiatieven tijdens opeenvolgende jaren worden georganiseerd.

Het gemeentebestuur heeft tegelijkertijd gemeld dat het hoofdkwartier van de Biennale di Venezia in het Palazzo Corner della Regina langs het Canal Grande voor de architectuur-biënnale kan worden gehuurd. Die huurperiode beslaat wel een periode van acht maanden. Met de maatregel lijkt het stadsbestuur van Venetië volgens critici dan ook vooral meer inkomsten uit zijn biënnales te willen halen.

Economie

‘Het is echter niet duidelijk wat de lokale autoriteiten met de maatregel willen bereiken,’ voeren ze aan. ‘Er moet immers worden gevreesd dat het stadsbestuur met deze ingreep een belangrijke sector van de Venetiaanse economie ondermijnt.’

‘De biënnales helpen eigenaars immers om de onderhoudskosten van een historisch gebouw te dragen en ondersteunen de budgetten van de culturele instellingen. Het is dan ook mogelijk een haastige maatregel waarbij vooraf onvoldoende met de praktische consequenties is rekening gehouden.’

‘Anderen maken echter gewag van een indirecte steun aan de Biennale di Venezia, die in het algemeen weinig begrip toont voor initiatieven die van zijn uitstraling gebruik maken om in de stad bijkomende tentoonstellingen op te zetten.’

(lb)

Meer