Ze werden al in mei 2015 opgepakt, met veel poeha. Één arrestatie leverde zelfs een uniek beeld op: dat van Bandidos-president Harrie Ramakers in onderbroek. ©  BELGAIMAGE

Kopstuk van Bandidos in Hasseltse cel voor betrokkenheid bij cocaïnetrafiek

Maasmechelen -

Marco Hegger (54), een van de meest vooraanstaande leden van motorclub Bandidos Sittard, zit sinds begin vorige week in de Hasseltse gevangenis. Hij werd in Maasmechelen opgepakt in de nasleep van het gigantische onderzoek met operatienaam ‘Costa’. Dat leidde een half jaar geleden tot de arrestatie van onder meer Lucio Aquino.

Nancy Vandebroek

Marco Hegger kon door zijn arrestatie dinsdagochtend niet aanwezig zijn op de vierde dag van het strafproces tegen twintig (ex-)leden van motorclub Bandidos Sittard. Zij staan terecht voor afpersing, witwassen, drugshandel- en productie en geweldsdelicten. In afwachting van het resultaat van het proces dat vorige week maandag is gestart, zijn alle verdachten op vrije voeten. Ze werden al in mei 2015 opgepakt, met veel poeha. Één arrestatie leverde zelfs een bijzonder beeld op: dat van Bandidos-president Harrie Ramakers in onderbroek. Hij is een beruchte figuur in de motorclubwereld, net als zijn rechterhand Marco Hegger. De federale gerechtelijke politie sloeg de vijftiger vorige week maandag in Maasmechelen in de boeien in de nasleep van het onderzoek met de naam ‘Operatie Costa’. Dat leidde eind september vorig jaar al tot zestien aanhoudingen, waaronder oud-rijkswachter Willy Vanmechelen en Lucio Aquino. Het onderzoek draait rond de handel en invoer van verdovende middelen. Het omvangrijke dossier werd eind 2019 opgestart naar aanleiding van de inbeslagname van een slordige 2.800 kilo cocaïne in een container die bestemd was voor een bedrijf in Maasmechelen. Tijdens de hele operatie werden onder meer 1,3 miljoen euro cash, goud, exclusieve uurwerken en dure wagens in beslag genomen. De organisatie zou een omzet hebben gedraaid van 195 miljoen euro.

Marco Hegger werd vorige week dinsdag aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Zijn aanhoudingsmandaat werd vrijdag door de raadkamer bevestigd. “Er moet nog heel wat onderzoek worden verricht”, was het enige commentaar van Hans Valkenborg die optreedt voor de vijftiger.

Met nog elf geplande procesdagen voor de boeg wil het openbaar ministerie in Maastricht uitzoeken of het toch mogelijk is om Hegger een paar dagen over te laten brengen vanuit de Hasseltse gevangenis naar het gerechtsgebouw.