Direct naar artikelinhoud
NieuwsOpenbare omroep

Geen ‘Dagelijkse kost’ en ‘Thuis’ meer in het buitenland: VRT zet samenwerking met BVN stop

Jeroen Meus in de keuken van 'Dagelijkse kost'.Beeld © VRT

Vlamingen die in het buitenland wonen en graag naar Thuis, Terzake of Dagelijkse kost kijken, kunnen dat straks niet meer via satelliettelevisie doen. Vanaf 1 juli zet de VRT de samenwerking met satellietzender BVN stop. 

Al sinds het eind van de jaren 90 zendt BVN programma’s van de VRT en de NPO uit via satelliet. Daarmee mikt de zender voornamelijk op reizigers, expats en Nederlandstaligen die niet in België of Nederland wonen. Met een bereik van enkele honderdduizenden kijkers per week is BVN relatief succesvol.

Maar volgens minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) passen de uitzendingen via satelliet maar moeilijk in het snel veranderende medialandschap. Na een evaluatie in 2020 werd beslist om het samenwerkingsakkoord BVN, Het Beste van Vlaanderen en Nederland, niet te verlengen. Daarom wil hij kijkers die in het buitenland verblijven voortaan enkel nog via digitale kanalen als VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps bereiken. De minister belooft wel dat hij in de toekomst met Nederland wil blijven samenwerken. 

Frederik Delaplace, CEO van de VRT, toont zich enthousiast over Dalles strategie en vindt dat de focus op digitale kanalen bij het mediagebruik van vandaag aansluit. “We kiezen voor toekomstgerichte technologie die inspeelt op het mediagebruik van vandaag”, luidt het in een persbericht.

In de komende maanden wordt het samenwerkingsverband tussen de VRT en BVN afgebouwd. Vanaf 1 juli biedt de zender dan enkel nog programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep aan en verwijst de naam BVN naar ‘Het Beste van NPO’. Vlamingen die in het buitenland wonen en die de VRT-uitzendingen graag via satelliet volgen, kunnen dat in de toekomst via TV Vlaanderen doen.