Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Debat over eindtermen vervelt tot nieuwe schoolstrijd: GO! recht tegenover katholiek onderwijs

Debat over eindtermen vervelt tot nieuwe schoolstrijd: GO! recht tegenover katholiek onderwijs
Beeld Wouter Van Vooren

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) stapt mee in de verdediging van de eindtermen. Zo komt het lijnrecht tegenover het Katholiek Onderwijs Vlaanderen te staan, dat de eindtermen via het Grondwettelijk Hof wil laten schorsen en vernietigen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

en

“In het belang van onze scholen kunnen we niet anders”, zegt GO!-CEO Raymonda Verdyck. “Leerlingen weten niet meer welke richting ze uit moeten. We rekenen op de wijsheid van het Hof om de continuïteit te garanderen.”

In het dossier over de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad zal het GO! daarom zelf pleidooien houden. Tot op heden stond het aan de zijlijn in de machtsstrijd tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het Katholiek Onderwijs. Dat vindt bij monde van topman Lieven Boeve “dat de identiteit van ons onderwijs wordt aangetast”.

Volgens onderwijsexpert Johan Lievens (KU Leuven) is dit meer dan een symbolische zet. “Dit gaat al lang niet meer over een eindterm aardrijkskunde of een ontspoorde onderhandeling. Hier spelen diepere belangen. Voor het eerst zou ik het woord schoolstrijd in de mond durven nemen. Iedereen staat met geslepen messen tegenover elkaar.”

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil niet reageren op de beslissing van het GO!. “Aangezien de procedure (om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, red.) nog niet is gestart, zou het voorbarig zijn om te reageren op wat anderen wel of niet doen”, klinkt het.