Direct naar artikelinhoud
ReportageMallorca

‘Het was een gezegende Heilige Week’: Mallorca was, als vanouds, weer even van de Duitsers

Zuipen in het zonnetje: Duitse toeristen kunnen op Mallorca weer doen alsof er geen corona meer bestaat.

Tienduizenden Duitsers trokken in het paasweekeinde naar de Spaanse eilanden voor een zonnige vakantie. Tot blijdschap van de Spaanse toeristensector. ‘Ik hoop dat er snel een vaccinatiepaspoort komt, ook al is het misschien een beetje discriminerend.’

Zichtbaar tevreden turen licht verbrande Duitse vakantiegangers vanaf een terras naar het strand waar bleke landgenoten de eerste zonnestralen van het jaar opvangen. Cristian Lafourcade, eigenaar van biercafé Zur Krone, loopt met een dienblad vol vers getapte biertjes waar het schuim nog vanaf druipt. “Het is echt een gezegende Heilige Week”, vertelt Lafourcade terwijl gasten hem wijzen op hun lege bierglazen. “Vooral door de toeristen en de hotels die weer open zijn. We hebben hier lang op gewacht.”

Mallorca krijgt tijdens de paasvakantie een uniek voorproefje van terugkerend buitenlands toerisme naar Spanje, dat door de coronavaccins deze zomer weer echt op stoom zou moeten komen. Omdat de Duitse regering het risiconiveau van de Balearen en enkele andere Spaanse gebieden heeft bijgesteld vanwege de lage coronacijfers ontstond een run op tickets naar Mallorca. Luchtvaartmaatschappijen zetten zelfs honderden extra vluchten in rond de paasdagen. Want hoewel zowel voor de heen- en terugreis een negatieve coronatest moet worden voorgelegd is de verplichte quarantaine bij thuiskomst van de baan.

“Dat hebben we er wel voor over”, giechelt Emma Hinterberger. “Ook al zijn de tests ongeveer even duur als de tickets.” Op de boulevard van Palma de Mallorca maakt Moritz Mayer foto’s van zijn vriendin met de zonovergoten kustlijn op de achtergrond. De thuisblijvers kunnen jaloers zijn, want net als in andere Europese landen zijn in Duitsland de coronaregels rond de paasdagen aangescherpt.

Omdat de Duitse regering het risiconiveau van de Balearen en enkele andere Spaanse gebieden heeft bijgesteld vanwege de lage coronacijfers ontstond een run op tickets naar Mallorca.Beeld AFP

Hoewel zowel de Duitse als Spaanse regering niet-noodzakelijke reizen nog steeds afraden hebben Hinterberger en Mayer zeker geen spijt dat zij met naar schatting 40.000 landgenoten hier vakantievieren aan de Middellandse Zee. “Je ziet dat het kan. Daar kan Duitsland nog een voorbeeld aan nemen”, zegt Hinterberger.

De terugkeer van de Duitsers naar Mallorca is een hoopgevend teken voor de Spaanse toeristensector. Voor corona was Spanje in 2019 met 84 miljoen toeristen ’s werelds op een na meest bezochte land, maar vorig jaar slonk dit door de pandemie tot 19 miljoen bezoekers. De gevolgen voor een op toerisme ingerichte economie zoals die van Mallorca zijn groot.

Schrale troost

Vorig jaar was er ruim 80 procent minder toeristische activiteit en ging een kwart van het aantal arbeidsplaatsen verloren. Toch is deze paasweek voor bareigenaar Lafourcade financieel gezien niet veel meer dan een schrale troost: hij draait naar eigen zeggen maximaal 30 procent van de omzet die hij normaal gesproken zou halen, net genoeg om de kosten te dekken. Slechts 11 procent van de hotels is open.

Van de terugkeer van Nederlandse of Belgische vakantiegangers is nog weinig te merken, ziet de Nederlandse Sigrid Paas, die haar bar Bier Express in het uitgaansgebied El Arenal net weer heeft geopend.

“Mijn vaste personeel zit thuis. Mijn dochters helpen nu mee, want die willen er ook wel weer eens even uit”, vertelt Paas, die hoopt een graantje mee te pikken van het oplevende Duitse toerisme. Haar zaak, die het van het nachtleven moet hebben, heeft veel last van de coronarestricties, want alleen terrasbezoekers zijn welkom en om 17 uur moet de zaak alweer dicht.

Er is de autoriteiten veel aan gelegen om dit voorproefje van terugkerend buitenlands toerisme ordentelijk te laten verlopen. De Balearen willen aan de wereld laten zien dat het kan: veilig vakantievieren tijdens een pandemie. Verkeerde beeldvorming nu kan het belangrijke zomerseizoen in gevaar brengen, denkt receptioniste Lorena de Serra van Hotel Ars Magna in Palma.

Hoewel zowel voor de heen- en terugreis een negatieve coronatest moet worden voorgelegd, is de verplichte quarantaine bij thuiskomst in Duitsland van de baan.Beeld REUTERS

De komst van de Duitsers geeft volgens haar nu dan weliswaar een beetje lucht, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor frictie omdat Spanjaarden vanwege de coronarestricties hun eigen regio niet uit mogen. En terwijl Duitse hotelgasten ’s avonds nog in de hotels mogen eten, worden Mallorquines (de lokale bewoners) aan het einde van de middag van het terras naar huis gestuurd. Het leidt volgens De Serra soms zelfs tot kleine demonstraties voor de hotels.

Toch heeft De Serra begrip voor de regels, al vindt zij dat de autoriteiten de afwegingen beter moeten uitleggen. “Het is wel een verschil of er 40.000 geteste Duitsers hier komen of dat 40 miljoen Spanjaarden zonder controle het hele land doorreizen”, zegt zij. “Ik hoop dat er snel een vaccinatiepaspoort komt, ook al is het misschien een beetje discriminerend.”

Cristian Lafourcade van Zur Krone hoor je niet klagen met vrijwel enkel Duitse clientèle. Wel hoopt hij dat het vaccineren in Spanje en de rest van Europa wordt opgevoerd. “We bidden ervoor”, zegt hij. Sigrid Paas van Bier Express hoopt dat het tijdens de zomermaanden ook weer makkelijker zal worden voor Nederlanders om naar Mallorca te komen. Want als de Duitsers zijn vertrokken, wordt het volgens haar wel weer heel erg stil op het eiland.