Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

▶ ‘Euhm’: verontwaardiging over Erdogan die Michel wél, maar Von der Leyen géén stoel aanbiedt

Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de voorzitter van de EU-Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen poseren voor hun ontmoeting op de presidentiële plaats in AnkaraBeeld EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft geen beste beurt gemaakt tijdens een topontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Erdogan bleek geen stoel voor von der Leyen te hebben voorzien in de vergaderzaal in Ankara, waardoor ze aanvankelijk ongemakkelijk moest blijven rechtstaan. Het incident leidt tot heel wat verontwaardiging.

, en

Video wordt geladen...

Michel, die zich in de enige stoel naast Erdogan neerplofte, maakte geen aanstalten om zijn plaats aan Von der Leyen af te staan. Uiteindelijk kon Von der Leyen gaan zitten op een zetel die wat verder stond, terwijl de pers foto’s nam van Erdogan en Michel. Een duidelijk geërgerde Von der Leyen keek toe en zei verbouwereerd ‘euhm’.

Voor u uitgelegd

Sofagate in Turkije zorgt voor ruzie in Europese top: waarom was er geen stoel voor Von der Leyen?

Vooral Erdogan zelf wordt onder vuur genomen, maar ook voor Michel, die Von der Leyen zomaar liet staan, zijn twitteraars niet mals.

Twitter bericht wordt geladen...

Onder meer Assita Kanko, Europarlementslid voor N-VA, uitte haar verontwaardiging op Twitter. “Als vrouw, moeder van een meisje, politica en Europeaan ben ik erg gechoqueerd als ik deze beelden zie”, schrijft ze. “Dit breekt mijn hart echt en gaat in tegen alles waar ik voor sta.”

Twitter bericht wordt geladen...

‘Geen halszaak van maken’

“De voorzitter was duidelijk verrast”, gaf Commissiewoordvoerder Eric Mamer vandaag toe. “Maar laat mij verduidelijken dat ze desondanks prioriteit gaf aan de inhoud van het gesprek, en niet aan de protocollaire geplogenheden of de vorm.”

De Commissie wil geen halszaak maken van wat ze ook zelf een “incident” noemt, maar maakt duidelijk dat von der Leyen als voorzitter van de Commissie protocollair op dezelfde hoogte staat als Charles Michel, die voorzitter is van de Europese Raad, de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU. Von der Leyen is zelf ook volwaardig lid van de Raad.

Von der Leyen heeft haar medewerkers de opdracht gegeven om uit te zoeken hoe het incident precies is kunnen gebeuren, zodat zoiets zich in de toekomst niet meer kan voordoen. In ieder geval was de protocollaire dienst van de Commissie niet bij de voorbereiding van de ontvangst door Erdogan betrokken: wegens de geldende coronamaatregelen was de Europese delegatie die naar Ankara afreisde in omvang beperkt.

“Dat we er geen halszaak van maken, wil niet zeggen dat wat gebeurd is niet van belang is. De voorzitter verwacht dat de instelling die ze vertegenwoordigt protocollair correct behandeld wordt”, aldus nog woordvoerder Eric Mamer.

Een andere Europese bron, die anoniem wenst te blijven, legt uit dat Turkije von der Leyen helemaal “niet respectloos” wilde behandelen. “Beide voorzitters werden hoffelijk verwelkomd en de internationale protollaire regels werden strikt nageleefd.” Had Charles Michel ter plekke aangedrongen op een andere opstelling van de stoelen, dan had hij een heus diplomatiek incident kunnen veroorzaken, luidt het.

Twitter bericht wordt geladen...