Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBeurzen

Aandelen weer op niveau van februari vorig jaar: Europese beurzen zijn coronacrash te boven

Ook de Bel-20-index is al een jaar in goeden doen. Met een stijging van ruim de helft sinds het dieptepunt op 17 maart vorig jaar is er nog maar een klein duwtje nodig om onze sterindex corona te doen vergeten. (Archieffoto)Beeld BELGA

De grootste aandelen op de Europese beurzen zijn gemiddeld meer waard dan net voor de coronacrisis begon, al hinkt de Brusselse Bel-20 nog een beetje achterop. Het duurde ongeveer een jaar om een scherpe crash van een paar weken in te halen.

De Stoxx Europe 600-index had gisteren maar een winst van 0,7 procent nodig na het paasweekend om terug te geraken waar de aandelenkorf op 19 februari vorig jaar stond. In die korf zitten de meest waardevolle bedrijven van alle Europese beurzen samengeteld.

De halve Bel-20 maakt er deel van uit. Namen als AB InBev, KBC, Umicore en Telenet zullen Belgische beleggers zeer bekend in de oren klinken. Hun koersprestatie bepaalt mee de stand van de Europese index.

Aandelen weer op niveau van februari vorig jaar: Europese beurzen zijn coronacrash te boven
Beeld rv

Autobouwers

Al moeten we voor de grootste bijdrage aan de ommezwaai van de Stoxx 600 kijken naar buitenlandse winnaars. De jongste weken zijn de grootste stijgers autobouwers en hun toeleveranciers.

Toen het stof gaan liggen was na de coronacrash op de beurzen, vorig jaar in maart, viel ook de snelle comeback van toerisme-aandelen en banken op. Die sectoren werden midscheeps getroffen, maar door ongeziene steunmaatregelen en reddingsplannen van overheden bleek de impact mee te vallen. Die overheden konden de miljarden in het rond gooien, omdat hun centrale banken de geldkraan verder opendraaiden. Daardoor konden zowel bedrijven als landen goedkoop blijven lenen.

En als het toch ooit fout loopt met overheidsschulden, staat het Internationaal Monetair Fonds klaar. Dat concludeerde gisteren dat het zo'n vaart niet zal lopen. Volgens het IMF zullen zeker westerse landen amper economische gevolgen meeslepen.

Na de financiële crisis van ongeveer twaalf jaar geleden verliep het economisch herstel zeker in Europa jarenlang teleurstellend traag. Nu gaat het beduidend sneller. Die boodschap wordt gestaafd door economische cijfers die alweer de goede richting uitwijzen. Daarom durven beleggers toe te geven aan optimisme, en dat stuwt de beurskoersen omhoog.

Ook de Bel-20-index is al twaalf maanden in goeden doen. Met een stijging van ruim de helft sinds het dieptepunt op 17 maart vorig jaar is er nog maar een klein duwtje nodig om onze sterindex corona te doen vergeten. De piek van precies één maand voordien lag net onder de 4.200 punten, terwijl de grens van 4.000 punten vandaag weer binnen handbereik ligt.

Achter op VS

De IMF-economen erkennen dat het economisch herstel in Europa wel achterloopt op bijvoorbeeld de VS, waar de beurzen al een paar maanden geleden nieuwe records konden veroveren. Maar na een scherpe inhaalbeweging tijdens dit en volgend jaar zouden Europese landen ten laatste in 2024 weer aanknopen met het groeitempo van voor de coronacrisis.