Direct naar artikelinhoud
InterviewHans Herbots

Ontsnappen met ‘The Serpent’: de jacht op de Bikinimoordenaar van Hans Herbots

Ontsnappen met ‘The Serpent’: de jacht op de Bikinimoordenaar van Hans Herbots
Beeld BBC/Mammoth Screen

De Franse psychopaat Charles Sobhraj aasde in de jaren 70 in Zuidoost-Azië op rugzaktoeristen, wat hem bijnamen als ‘de hippiebeul’, ‘de bikinimoordenaar’ en ‘het serpent’ opleverde. Hij maakte zeker een dozijn slachtoffers, tot hij in de zomer van 1976 bij de kraag werd gevat. Netflix vertelt het verhaal van Sobhraj in The Serpent, een Britse miniserie die grotendeels geregisseerd werd door onze landgenoot Hans Herbots (De behandeling, Als de dijken breken). De serie was enkele maanden geleden al op BBC te zien en was aan de overkant van Het Kanaal meteen een stevige hit.

Hans Herbots: “De verkoop van seventiesspullen is in het Verenigd Koninkrijk geboomd na de première. Mede dankzij de flamboyante kledingstijl van Jenna Coleman, die het lief van Charles Sobhraj speelt.”

Ik had nog nooit van Sobhraj gehoord, jij wel?

“Nee, maar hij bleek op een gegeven moment de meest gezochte misdadiger ter wereld te zijn. Toen de producers mij de reeks voorstelden, noemden ze hem ‘de Zodiac Killer van de jaren 70’. Ik wilde weten waarom hij een moordenaar is geworden. Hoe dacht hij? Wie waren zijn slachtoffers? En verdient hij iets van medelijden?”

En?

“Charles Sobhraj is geen traditionele seriemoordenaar met een duidelijk motief of een vaste werkmethode: dat maakt hem zo raadselachtig. We weten wel dat het hem stoorde dat hij geen Frans paspoort had, terwijl hij zichzelf als een Fransman beschouwde: hij gebruikte dan ook de identiteitskaarten van zijn slachtoffers. Misschien was hij krampachtig op zoek naar een plek in de wereld? Enkel Sobhraj, die nu 76 is en in Nepal in de gevangenis zit, kan die vraag beantwoorden.”

Waarom kreeg hij de bijnaam ‘het serpent’?

“Sobhraj was goed in ontsnappen: één keer heeft hij zelfs zijn broer zijn plaats achter de tralies laten innemen. Bovendien werkte hij graag met gif.”

Zijn slachtoffers vond hij op de Hippie Trail, een reisroute die van Londen naar Bangkok loopt.

“Hippies waren makkelijke slachtoffers, zij gingen vol vertrouwen in op zijn uitnodiging om te overnachten in zijn luxueuze appartement. Het was pas dankzij het nauwgezette speurwerk van Herman Knippenberg, een jonge secretaris op de Nederlandse ambassade, dat men Sobhraj op het spoor is gekomen. Knippenberg bokste, samen met de Belgische ambassademedewerker Paul Siemons, een dossier in elkaar, wat leidde tot zijn arrestatie.”

The Serpent is opgenomen in Bangkok: hoe was het om daar te filmen?

“Geweldig! Bangkok is een bruisende stad. Ik had ook mijn gezin mee (Herbots is samen met actrice en zangeres Lien Van de Kelder, red.). Voor ons waren die opnames ook de laatste keer dat we ons vrij hebben gevoeld, want toen we goed en wel terug waren in België brak corona uit. Je hoort het: ik mis het al.”

The serpent, nu op Netflix

© Humo