AFP or licensors

België geeft AstraZeneca maand lang enkel aan mensen van 56 of ouder, Europa: "Zeldzame trombose mogelijke bijwerking"

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca een maand lang enkel aan mensen van 56 of ouder toedienen. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS. Eerder op de dag had het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigd dat het vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, al kwam het EMA niet met een leeftijdsgrens.

De komende maand zullen in ons land dus enkel 55-plussers ingeënt worden met het vaccin van AstraZeneca. Mensen van 55 of jonger zullen tijdelijk andere coronavaccins krijgen. Dat hebben de verschillende ministers die bevoegd zijn voor Volksgezondheid in ons land beslist, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) eerder op de dag met een standpunt over het AstraZeneca-vaccin was gekomen.

Vanuit verschillende landen kwamen de voorbije weken namelijk berichten van mensen die een zeldzame bloedklonter in combinatie met lage bloedplaatjes hadden gekregen nadat ze waren ingeënt met het AstraZeneca-vaccin tegen corona. Het EMA onderzocht in totaal 86 geregistreerde gevallen van tromboses na inenting met AstraZeneca sinds midden vorige maand, waarvan 18 fatale gevallen, op een totaal van zowat 25 miljoen mensen die een AstraZeneca-vaccin hebben gekregen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau concludeert op basis van alle momenteel beschikbare gegevens dat er inderdaad een mogelijke link bestaat tussen een trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca. Volgens het EMA moet de aandoening daarom toegevoegd worden aan de lijst van "zeer zeldzame nevenwerkingen" van het AstraZeneca-vaccin.  

Leeftijdsgrens

Het EMA liet weten dat de zeldzame nevenwerking kan optreden binnen twee weken na vaccinatie. Tot nu toe zijn de meeste gevallen van de zeldzame nevenwerking van een bloedklonter met een laag aantal bloedplaatjes opgedoken bij vrouwen onder de 60 jaar oud.

Maar specifieke risicofactoren, zoals leeftijd of geslacht, zijn nog niet bevestigd. Het EMA stelt daarom vooralsnog geen leeftijdsgrens in voor het toedienen van het vaccin. Ons land komt dus toch met een leeftijdsgrens, enkele andere Europese landen hadden dat al gedaan.

“Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft vandaag gezegd dat de voordelen van het gebruik van het vaccin van AstraZeneca nog altijd veel belangrijker zijn dan de risico’s op bijwerkingen. Men blijft daar bij, ook al stelt men vast dat er bij mensen die niet tot de oudere leeftijdsgroep behoren onverwacht, maar heel zeldzame bijwerkingen zijn. Die zijn een reden tot zorg”, verklaart minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.

In België zal het vaccin van AstraZeneca de komende maand aldus enkel toegediend worden aan 55-plussers. Een grote impact zal dat normaal gezien niet meteen hebben op het vaccinatieschema in ons land, want momenteel is de vaccinatie van de 65-plussers nog volop aan de gang. Ook voor wie al ingeënt is met AstraZeneca lijkt er voorlopig geen probleem, want de tweede prik wordt pas na 12 weken gezet. 

Minister Vandenbroucke in "Het Journaal": "Dit verandert heel weinig aan onze campagne" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Voorlopig geen impact op de vaccinatiecampagne

De verschillende ministers van Volksgezondheid in België hadden de voorbije dagen al overlegd over welke strategie er zou worden gevolgd. "We hebben beslist om mensen beneden de 56 jaar niet uit te nodigen voor een AstraZeneca-vaccin. Dat verandert heel weinig in de huidige vaccinatiecampagne die onverminderd doorgaat. We focussen vandaag op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben. Dat zijn ook overwegend oudere mensen", zegt minister Vandenbroucke.

"We hadden ons al voorgenomen om mensen beneden de 56 jaar geen uitnodiging te sturen voor de vaccinatie met AstraZeneca. Dat gaan we de komende vier weken aanhouden. Dan gaan we kijken wat we best kunnen doen. We hopen tegen dan van de Europese Unie een betere analyse te krijgen over het AstraZeneca-vaccin voor verschillende leeftijdsgroepen."

EMA: "Voordelen wegen zwaarder door"

Het Europees Geneesmiddelenbureau benadrukt dat het algemene voordeel van het toedienen van het vaccin in de strijd tegen de coronapandemie nog altijd opweegt tegenover het nadeel van de zeldzame nevenwerking.

In het vaccinatiecentrum in Oostende leken de mensen die zich vandaag met AstraZeneca lieten vaccineren, erg kalm onder het nieuws te blijven, zo blijkt uit deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen