AFP
Volledig scherm
© AFP

EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen”

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen, en geeft geen leeftijdsadvies. Ons land zal het vaccin de komende vier weken enkel aan mensen van 56 jaar en ouder geven. AstraZeneca benadrukt in een reactie dat het gaat om een “mogelijke" link.

56 reacties

  • Lisa Carpentier

    3 jaar geleden
    Er is wel degelijk een “duidelijke” link, daar moeten ze niet flauw over doen. Vaccins met als hoofdbestanddeel adenovirus kunnen wel degelijk een abnormale reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Dus ook dat van Janssen. Als die bloedklonters enkel bij jongeren optreden (omdat hun immuunsysteem feller reageert), dan moeten ze het enkel aan ouderen geven. De vaccins van Pfizer, Moderna en Curevac zijn MRNA-vaccins, die geven dat probleem niet.
  • Alain Heyrman

    3 jaar geleden
    Ik heb de indruk dat wij allemaal proefkonijnen zijn en uit welke hand de personen eten welke de bevolking moeten gerust stellen! AZ nee bedankt!
  • Gino Sinnesael

    3 jaar geleden
    “AstraZeneca is een vaccin dat mensen zeer goed en sterk beschermt tegen Covid-19. De volgende dagen gaan duizenden mensen, vooral ouderen, zich laten vaccineren, en dat is heel goed want die mensen zijn kwetsbaar. Nu stoppen, dát zou pas onverantwoord zijn”. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op 15 maart, toen de nevenwerking (tromboses) al geweten waren. Benieuwd wat hij nu gaat zeggen. Er zijn al meerdere grote bochten gemaakt door virologen en politici in deze materie..
  • Calinda Struyf

    3 jaar geleden
    Welke statistische vergelijking met vb. de pil, een vliegreis oid. men hieronder ook aanbrengt. In welke van deze aangebrachte zaken heeft men geen keuze van fabrikant of keuze tout-court ? Welke van deze aangebrachte zaken kunnen bij keuze om het niet te doen leiden tot beperking van de reis- en burgerrechten tegen juni ? De aangebrachte zaken gaan enkel op als men keuze van vaccin heeft.
  • Gerard Braeckmans

    3 jaar geleden
    Als er 1000 doden vallen per jaar in het verkeer is dat ook te verwaarlozen?