Direct naar artikelinhoud
NieuwsAstraZeneca

EMA: ‘Zeer zeldzame’ bijwerking bij AstraZeneca-vaccin, maar voordelen wegen zwaarder door

EMA: ‘Zeer zeldzame’ bijwerking bij AstraZeneca-vaccin, maar voordelen wegen zwaarder door
Beeld EPA

Er is een mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en zeldzame gevallen van bloedstolsels, maar de voordelen blijven heel wat groter dan de nadelen. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag. België zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel toedienen bij 56-plussers.

en

EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De kans op de bijwerking is het grootste bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie in de gehele bevolking nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. 

Tegelijkertijd blijven de voordelen van vaccinatie met AstraZeneca veel en veel groter dan de mogelijke en dus zeer zeldzame bijwerkingen, aldus het EMA. “Het vaccin blijft zeer effectief en redt levens.” Er wordt dan ook niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. In totaal werden 62 gevallen van hersentrombose en 24 gevallen van splanchnische veneuze trombose onderzocht, op een totaal van ongeveer 25 miljoen vaccinaties. 18 gevallen kenden een dodelijke afloop.

Voor u uitgelegd

Wat is de zeldzame bloedaandoening die in verband gebracht wordt met het AstraZeneca-vaccin?

Wie symptomen ondervindt in de twee weken na vaccinatie, wordt gevraagd spoedeisende medische hulp te zoeken. Het gaat om kortademigheid, pijn in de borst, gezwollen benen, aanhoudende buikpijn, aanhoudende hoofdpijn, vertroebeld zicht, bloeduitstortingen op andere plaatsen dan die van de injectie.

Belgisch en Europees overleg

In ons land zal het AstraZeneca-vaccin zal enkel gebruikt worden voor mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Dat blijkt na overleg tussen de Belgische ministers van Volksgezondheid. Wie 55 jaar of jonger is, zal andere vaccins krijgen. De regeling geldt al zeker voor de komende vier weken, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor de camera van VTM Nieuws.

De Belgische ministers van Volksgezondheid zaten sinds 16.30 uur vandaag samen om de gevolgen van het EMA-advies op onze vaccinatiecampagne te bespreken.

Om 18 uur komen alle Europese ministers van Volksgezondheid virtueel bij elkaar om de violen te stemmen over een gezamenlijke Europese aanpak. Mogelijk wordt in heel Europa beslist het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen jonger dan 60. Eerder beslisten Duitslad, Nederland en Estland dat al. In Frankrijk ligt de limiet op 55 jaar, het Verenigd Koninkrijk besliste zopas de limiet op 30 jaar te leggen.

De Britse medicijnwaakhond MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het Verenigd Koninkrijk na vaccinatie met AstraZeneca bloedstolsels kregen, van wie er negentien stierven. De toezichthouder zei dat dit geen bewijs is dat de prik de stolsels heeft veroorzaakt, maar een verband wordt steeds waarschijnlijker.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.