©  AP

Europese beurzen op recordhoogte: is dit het moment om in te stappen?

Na de Amerikaanse beurs lijken nu ook de beurzen in Europa volledig genezen van corona. Bijna allemaal halen ze weer op het niveau van februari vorig jaar. Sommige staan zelfs op een recordhoogte. Vanwaar komt dat snelle beursherstel en is het nu nog het moment om in te stappen? Experts geven de antwoorden.

Paul Demeyer

Moet je nu nog instappen of volgt er eerst een crash?

Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Banking: “Dat is de vraag van 1 miljoen. Op dit moment lijkt het alsof niets de beurzen onderuit kan halen. Maar het kan snel keren. De dood van president Joe Biden zou een verkoopgolf kunnen uitlokken, omdat de beloofde kolossale infrastructuurwerken en bijhorende jobcreatie in de VS dan op de helling komen. Of een geopolitiek conflict kan een crash veroorzaken: bijvoorbeeld Noord-Korea dat Japan of Zuid-Korea aanvalt. Maar moet je daarom wachten? Niet als je je geld acht tot tien jaar kan missen, stap dan maar in want beurzen herstellen altijd.”

Bart Goemaere, van Beurstips:”Stap niet blind in. Doe eerst je huiswerk. Zoek uit welke sectoren het goed doen maar waarvan de aandelen zijn achtergebleven. Zo kwam ik erachter dat koper belangrijk zou worden voor de productie van installaties voor duurzame energie. Wel, koper heeft pas onlangs zijn remonte ingezet. Koper is natuurlijk niet zo’n sexy aandeel als Tesla of Apple. Net zoals palmolie dat niet is, maar daar stak ik wel een deel van mijn centen in.”

Waarom kelderden de beurzen in maart/april vorig jaar?

Erik Joly: “Omdat iedereen vreesde dat heel de economie zou stilvallen. Misschien zouden alle fabrieken wel lang sluiten. Dan werd er niets meer geproduceerd, dus ook niets meer verkocht en maakten bedrijven geen winst meer en kelderden hun aandelen. Dit was de eerste confrontatie van de moderne beurswereld met een pandemie. Zo’n primeur leidt altijd tot een extreme reactie. Bij een tweede confrontatie is dat al veel milder: na de aanslagen van 9/11 kelderden de beurzen, bij een volgende terroristische aanslag niet meer.”

Waarom staan de beurzen ondertussen weer op recordhoogte?

Erik Joly: “Door de massale steun van de Centrale Banken en de overheden die miljarden in de economie pompten. Dat gecombineerd met een extreem lage rente waardoor zowel bedrijven als de burger heel goedkoop geld kunnen lenen.”

Vanwaar komt die 16.000 miljard dollar die Centrale Banken in de wereldeconomie pompten?

Pascal Paepen, auteur van Bang voor de Bank: “Die miljarden komen uit het niets. Als jij geld geeft aan je neefje die een auto wil kopen, schrijf jij geld van je spaarboekje over. Centrale banken mogen als enigen zo’n overschrijvingen doen zonder dat er geld op hun rekening staat. Vroeger werd een munt gedekt door een goudvoorraad. Maar in 1970 is – door onder anderen toenmalig Amerikaans president Nixon – daar komaf mee gemaakt.”

Waarom doen ze dat dan niet constant?

Pascal Paepen: “Omdat dat tot inflatie kan leiden. Hoe meer geld er in omloop is, hoe duurder alles wordt. In Zimbabwe drukte de Centrale Bank zoveel geld dat een brood bijna een kruiwagen vol geld kostte. Voorlopig stijgen bij ons de prijzen niet of amper. Dus een sterke stijging van de rentes, een manier om de economie wat af te koelen, zit er niet meteen in.”

Waarom staat onze Bel-20 nog altijd 5 procent onder zijn recordhoogte?

Danny Reweghs, financieel adviseur van de financiële nieuwssite Inside Beleggen: “Omdat we de bankencrisis van 2008 nog niet hebben verteerd. Banken waren toen zwaargewichten op onze beurs, maar de waarde van onder andere Fortis en Dexia is toen bijna op nul gebracht. Tweede reden: in de Bel-20 zit maar één technologieaandeel: chipmaker Melexis. In Amsterdam trekken veel meer techolgiebedrijven de beurs omhoog.”