Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA). © BELGA

Raad van State maakt geen bezwaar tegen premie voor eigenaars zonnepanelen

Brussel -

De Raad van State ziet geen problemen in een financiële compensatie voor eigenaars van zonnepanelen. “We zijn opnieuw een stap dichter bij een definitieve regeling”, zegt minister Zuhal Demir (N-VA).

Timmie van Diepen

LEES OOK. Torenhoge rekening voor eigenaars van zonnepanelen met digitale meter

In januari van dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling rond de terugdraaiende teller, waardoor eigenaars van zonnepanelen niet langer het recht hebben om 15 jaar lang een terugdraaiende teller te houden. Om de financiële schade te beperken, ontwierp de Vlaamse regering in februari een compensatieregeling voor alle getroffen eigenaars van zonnepanelen. Die komt overeen met het rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. De maximale premie bedraagt 4.360 euro, maar lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Wie de investering al voldoende heeft terugverdiend, en dat zijn zo’n 200.000 eigenaren, krijgt geen compensatie.

Naar rechter: geen premie

De Raad van State publiceerde woensdag haar advies over de compensatieregeling. Volgens de Raad zijn er geen fundamentele bezwaren tegen de premie. Dat de Vlaamse regering koos voor een rendement van 5 procent, dat eerder aan de lage kant ligt, wordt “geen onredelijke afweging” genoemd.

Dat burgers die naar de rechter stappen (en dat zijn er al 10.000, nvdr.) geen aanspraak meer kunnen maken op deze premie, vindt de Raad van State geen probleem. Er is volgens het rechtscollege geen sprake van een beperkte toegang tot de rechter, omdat de eigenaars op voorhand een duidelijk zicht hebben op het bedrag van de premie en de omvang van de geleden schade. Op de website van de Vlaamse overheid kunnen burgers berekenen hoe hoog hun premie zal liggen.

Doelstelling digitale meters in gevaar

Het grootste punt van kritiek van de Raad van State is dat de eigenaars van zonnepanelen als tegemoetkoming langer hun oude teller mogen houden en pas vanaf 2025 verplicht een digitale meter moeten laten installeren. Zo komt volgens de Raad de doelstelling van de Europese Unie in gevaar om tegen 2029 alle verbruikers uit te rusten met een digitale meter. “Dit zou alvast het halen van de tussentijdse doelstelling van 80% tegen 31 december 2024 in het gedrang kunnen brengen”, zegt de Raad.

Minister Demir reageert tevreden op het advies van de Raad van State. “We hebben bij de principiële goedkeuring steeds gezegd dat we alle adviezen gingen afwachten vooraleer we verdere stappen gingen zitten. We analyseren dit advies nu in detail en zullen dan de nodige vervolgstappen zetten. In ieder geval lijken we weer een stap dichter bij een definitieve regeling.”

LEES OOK. Plots weigert zelfs wie geen zonnepanelen heeft, een digitale meter: is dat wel slim?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer