AstraZeneca-vaccin in België enkel nog voor 56-plussers

 ©  AP

Bron: Belga, Eigen berichtgeving

België dient het AstraZeneca-vaccin de komende maand enkel nog toe aan 56-plussers. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagavond beslist tijdens een interministeriële conferentie, bevestigt het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Enkel wie 56 jaar of ouder is, kan de komende vier weken nog het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgen. Die beslissing komt er na onderzoek van het risicobeoordelingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat concludeerde dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, zij het een zeer zeldzame.

Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren ontdekken, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers.

LEES OOK. EMA blijft achter AstraZeneca staan: “Voordelen vaccin groter dan risico op zeldzame bijwerkingen”

Ander prikje

Voor België betekent de beslissing concreet dat mensen jonger dan 56 die de komende vier weken gevaccineerd zouden worden met AstraZeneca, een ander vaccin zullen krijgen, leggen de ministers van Volksgezondheid uit in een mededeling. Het gaat om een “klein aantal personen”, die nu een prikje met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna zullen krijgen. Voor mensen van 56 jaar of ouder verandert er niets. De beslissing heeft bovendien geen impact op het ritme van de vaccinatiecampagne, omdat die momenteel gericht is op 65-plussers, klinkt het.

“Dit Belgische besluit zal onze campagne maximaal met twee weken vertragen”, zegt Jan De Maeseneer, professor Huisartsengeneeskunde en lid van de taskforce vaccinatie. “Als we over een maand beslissen om het vaccin weer toe te dienen aan personen onder de 55, dan zal het nog minder zijn. Het verlies is beperkt omdat we voorlopig voornamelijk 55-plussers vaccineren.”

Voor 56-plussers zijn de aantoonbare voordelen van het AstraZeneca-vaccin - het voorkomen van hospitalisatie en overlijden door Covid-19 - “zonder twijfel veel hoger dan de gevolgen van de zeldzame nevenwerkingen”, verklaren de gezondheidsministers hun beslissing. Onder de 56 jaar zijn de voordelen van het vaccin ook belangrijk, “maar aan deze leeftijdsgroep kunnen ook Pfizer en Moderna en binnenkort ook JJ (Johnson & Johson, red) worden toegediend”, klinkt het in de mededeling. De leveringen van die vaccins zullen vanaf mei ook toenemen, en de verhouding tussen voordelen en risico’s “lijkt voor deze jongere groep beter met deze vaccins”.

Tweede dosis AstraZeneca

Voor wie jonger is dan 56 en al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca en in principe dus nog een herhalingsintenting moet krijgen, is nog niets beslist, omdat er nog geen uitsluitsel is over het risico op zeldzame tromboses na een tweede dosis. Een en ander zou in de komende weken duidelijk moeten worden. Dan komen er wellicht meer gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, verwachten de ministers van Volksgezondheid. Daar zijn intussen al 18 miljoen mensen gevaccineerd zijn met AstraZeneca.

De beslissing geldt voorlopig voor vier weken. Daarna evalueert de interministeriële conferentie opnieuw. Op basis van eventuele nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar ook van andere factoren zoals leveringsproblemen of epidemiologische omstandigheden, kunnen de maatregelen herbekeken worden, klinkt het. België vraagt het EMA via de Europese raad van ministers van Volksgezondheid alvast om een meer gedetailleerde analyse van de voordelen en risico’s van het AstraZeneca-vaccin per leeftijdscategorie, en om meer duidelijkheid over het risico na een tweede dosis.

(evdg, agg, hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen