Direct naar artikelinhoud
NieuwsJeugdwerking

3 miljoen euro voor kwetsbare jeugd in Vlaanderen

Benjamin Dalle juicht samen met enkele jongeren in het Bellenbos in Affligem.Beeld Photo News

De Vlaamse overheid trekt 3 miljoen euro uit voor organisaties die kwetsbare kinderen en jongeren begeleiden. ‘De coronaperiode weegt voor hen extra zwaar’, zegt minister Benjamin Dalle (CD&V).

Via een projectoproep kunnen organisaties binnenkort tot 200.000 euro ondersteuning krijgen. Dit zijn middelen die de Vlaamse regering ter beschikking stelt nadat heel wat mensen uit het veld ijverden voor meer ruimte en ontspanning voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.

“Velen hebben thuis geen grote tuin of geen toegang tot een mooi vrijetijdsaanbod”, weet Vlaams minister Dalle. “Achter veel gevels in Vlaanderen en Brussel spelen zich bijzonder moeilijke verhalen af. Met deze oproep willen we hen helpen.”

Volgens Bart Rogé van Demos vzw, dat praktijk- en beleidsontwikkelingen in cultuur opvolgt, is het mooi dat de regering blijft investeren in jeugdwerk. “De groep heeft het op dit moment niet gemakkelijk. Door corona is er heel wat vrijetijdsaanbod weggevallen en hierdoor bereiken we hen veel moeilijker. Wat we nodig hebben is nabijheid, dus mensen in het werkveld die nauw in contact staan met die doelgroep.”

De bedoeling is dat kinderen en jongeren actief betrokken worden bij de uitwerking van de activiteiten. Er wordt rekening gehouden met vragen, wensen en behoeften.

Om in aanmerking te komen voor een projectoproep dienen minstens drie verenigingen die actief zijn in de vrijetijdsbesteding van kwetsbare jongeren samen te werken. “Het is een goede zet om samenwerkingen te stimuleren”, concludeert Rogé. “Op die manier kunnen organisaties het vrijetijdsaanbod uitbreiden. Al is het zeker niet evident om onderling tot een gedegen samenwerking te komen.”