© AFP

België zet tijdelijk een leeftijdslimiet op het AstraZeneca-vaccin: wat betekent dit nu?

Ons land zet tijdelijk een leeftijdslimiet op het AstraZeneca-vaccin. Het zal voorlopig enkel toegediend worden bij mensen van 56 jaar of ouder. Deze beslissing roept uiteraard wel een aantal vragen op:

LEES OOK. AstraZeneca-vaccin in België maand lang enkel nog voor 55-plussers

Wat betekent dit nu voor de timing van onze vaccinatiecampagne?

De taskforce houdt rekening met een verlies van twee à drie weken. De vertraging zal beginnen wanneer de vaccinatiecampagne eind mei fase 2 ingaat. Dat is het moment waarop de brede bevolking aan de beurt komt. De doelstelling om tegen 11 juli alle Vlamingen een eerste prik aan te bieden, schuift dan op naar eind juli of begin augustus. Als ons land over een maand beslist om de scharnierleeftijd te laten vallen of te verlagen, dan zal de vertraging vanzelfsprekend kleiner zijn.

Wat met mensen die al een oproep hadden gekregen voor het AstraZeneca-vaccin?

Volgens de taskforce rijst dat probleem nauwelijks. Er moeten voor de komende maand zo’n 6.000 Vlaamse zorgmedewerkers worden omgeboekt, wat grotendeels al is gebeurd. En Vlaanderen zet momenteel al ruim 200.000 prikjes per week. Dat de vertraging op korte termijn meevalt, komt vooral omdat we nu nog volop de 65-plussers aan het vaccineren zijn. Daarna volgen de personen met onderliggende aandoeningen, ook van oud naar jong.

En wat met mensen die al een eerste prik van het vaccin hebben gekregen?

Die vraag moeten de experten nog beantwoorden. Er is nog even tijd. De eerste mensen die een tweede prik nodig hebben, zullen zich pas begin mei melden. Bij het AstraZeneca-vaccin is het interval twaalf weken. De ministers hopen dat het EMA tegen dan met een duidelijk advies komt voor die tweede dosis. “We kijken intussen ook naar andere landen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce. “In het Verenigd Koninkrijk zijn ze begonnen met de tweede dosis. Van hen zullen we veel kunnen leren. Duitsland heeft besloten om te switchen en als tweede dosis een ander vaccin te geven.” Er is nog een derde optie: de tweede prik uitstellen of zelfs helemaal laten vallen.

LEES OOK. Wat nu voor wie nog een tweede AstraZeneca-prik moet krijgen?

Hoeveel verdachte gevallen werden er in ons land vastgesteld?

Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG heeft weet van één Belgisch geval, een persoon die is overleden. Meer details zoals leeftijd en geslacht worden niet bekendgemaakt. De melding werd wél in detail onderzocht. Volgens experten is er sprake van onderliggende aandoeningen die (mede) het overlijden kunnen verklaren. Bij de Belgische patiënt deden de bloedklonters zich voor in de buik, niet in de hersenen. Van de 222 gekende Europese en Britse gevallen zijn er 169 gerelateerd aan de hersenen en 53 aan de buik.

LEES OOK. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed

Waarom komen de zeldzame bijwerkingen vooral voor bij jongere mensen?

Het korte antwoord is dat niemand dat momenteel met zekerheid weet. Wellicht triggert het vaccin in zeldzame gevallen een overreactie van het immuunsysteem. Aangezien ouderen gemiddeld genomen een zwakker immuunsysteem hebben, zou het risico op zo’n reactie bij hen (nog) kleiner zijn. De bijwerking wordt vaker opgemerkt bij vrouwen. Mogelijk komt dat doordat veel voornamelijk vrouwelijke zorgmedewerkers ingeënt zijn met het vaccin. Een biologische verklaring is niet uitgesloten: vrouwelijke hormonen kunnen soms de immuunrespons aanjagen.

LEES OOK. Wat is die zeldzame vorm van trombose die aan het AstraZeneca-vaccin gelinkt wordt?

Hoe kunt u de bijwerkingen herkennen?

Er zijn enkele symptomen waarop mensen die een eerste prik van het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, goed moeten letten. Er moet meteen medische hulp gezocht worden in geval van kortademigheid, pijn op de borst, zwelling in het been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen (ernstige en aanhoudende hoofdpijn of wazig zien) en kleine bloedvlekjes onder de huid buiten de plaats van injectie.

LEES OOK. EMA geeft leeftijdsadvies over AstraZeneca: “Voordelen wegen zwaarder door”

 (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer