©  Frans Van Bauwel

Limburgse Wandelchallenge: langs de Warmbeek en door het bos in Hamont-Achel

Hamont-Achel -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Rik Rijcken (Pro), burgemeester van Hamont-Achel, start zijn tocht aan De Kluis van Achel.

Geert Houben

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

“Een plek met een rijke geschiedenis waar we hopelijk binnenkort vanop het terras weer kunnen genieten van een heerlijke Achelse trappist”, zo omschrijft de burgemeester de startplaats aan De

Burgemeester Rik Rijcken ©  rr

Kluis van Achel. “En een ideale afsluiter voor een wandeling met veel kleuren en geuren.” Onderweg doorkruist u de vallei van de Warmbeek met zijn weidelandschappen en een afwisseling van dennenbossen en loofbossen. “Aan variatie is er geen gebrek. “Je komt door mooie natuurgebieden, maar er is ook de mogelijkheid om heel wat lokale geschiedenis op te snuiven. Er is niet alleen de Kluis, maar eveneens het 18de eeuwse De Waag of waaghuis waar de graanoogst gemeten werd. Daarnaast is er nog molen den Tomp uit 1630 en via de kastanjedreef kom je langs de 17de eeuwse Laathoeve en nog zoveel meer. De moeite om te ontdekken.”

De route start aan de Achelse Kluis. We stappen langs de Kluizerdijk om even verderop de Warmbeek over te steken. Het pad loopt langs bloemrijke weides die de aandacht trekken, maar vergeet hier ook niet even achterom te kijken voor een mooi zicht op de abdij.

De Achelse Kluis ©  Mikke Leenders

We stappen een dennenbos in waar we even later een grote vijver passeren. Lange tijd werd deze volledig overwoekerd door parelvederkruid, een uitheemse plant die zich erg snel kan voortplanten. Afgelopen jaren werden hier grote natuurherstelwerken uitgevoerd door het Regionaal Landschap Lage Kempen en de stad Hamont-Achel. In de toekomst hopen we dat onder andere de zeldzame heikikker hier zijn thuis zal vinden. Je kan hier alvast de watervleermuis, beekprik en gevlekte witsnuitlibel ontdekken.

Even verderop is er een leuk rustplekje langs het Beverpad. Dat is een leuke belevingsroute voor jong en oud. Maar die is voor een andere keer, wij volgende onze knooppuntenwandeling verder. We wandelen langs een bessenkwekerij waar je in de zomer kan komen plukken. Waaghalzen onder ons kunnen hier de vijver oversteken via een trekvlot.

De route loopt verder langs de Warmbeek. Die we even verderop via een touwenparcours opnieuw oversteken. Het pad leidt ons uit de bossen, langs een vistrap die ervoor zorgt dat vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen, en ’t Mulke, een oude watermolen waar je bij mooi weer terecht kan voor een lekker hoeve-ijsje.

Hier maken we ook kennis met het planetenpad. Dit is door de stad en sterrenwacht De

Onze route kruist het planetenpad ©  rr

Noorderkroon aangelegd. Niet alle planeten liggen op onze route, ook dat is voor een volgende keer. Wel komen we voorbij een kleine geologische tuin en De Waag. Hier moest in de 18e eeuw verplicht het graan uit de dorpen Achel, Lille en Hamont gewogen worden. Later werd het een gewone boerderij.

De route gaat verder langs de Patersbosbeek en de Beverbeekhoeve (het oudste gebouw van Hamont-Achel). De bomen bieden hier volop schuilplaatsen voor verschillende vleermuissoorten. ’s Avonds kan je verschillende vleermuissoorten spotten. We besluiten de route, langs een mooi pad onder kastanjebomen, en staan terug aan de Achelse Kluis.

Praktisch

Wandeling: De Groote Heide

Startplaats? De Kluis, aan de Kluis 1 in Hamont-Achel

Lengte? 11,8 km, of 15.900 stappen in 3 uur

Knooppunten? 105 – 106 – 104 – 103 – 193 – 190 – 188 – 192 – 181 – 182 – 174 – 172 – 173 – 183 – 186 – 115 – 112 – 110 – 108 – 106 – 68 – 105

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Het gpx-bestand kan je hier downloaden.

Route langs wandelknooppunten in Hamont-Achel ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer