Direct naar artikelinhoud
Drie vragenZaak-El Kaouakibi

Wat hangt Sihame El Kaouakibi boven het hoofd?

Sihame El Kaouakibi.Beeld BELGA

De heisa rond Sihame El Kaouakibi mag dan wat gaan liggen zijn, het verhaal is verre van voorbij. Onder meer het gerecht, de belastinginspectie en haar eigen partij hebben nog een rekening te vereffenen. Een overzicht.

Welke onderzoeken lopen er?

Het meest explosieve is ongetwijfeld het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij de vzw Let’s Go Urban en een aantal verwante vennootschappen. Het Antwerpse parket opende het dossier zonder te verduidelijken om welke aanklachten het gaat. We weten intussen dat de forensische audit van het bureau i-Force en het verslag van de voorlopig bewindvoerder van Let’s Go Urban – die beide vernietigend waren – aan het gerecht werden overgemaakt. Daarnaast zijn er de vele onthullingen in de pers. Dat het parket dit dossier doorspeelde naar de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie, kan erop wijzen dat ook onderzocht zal worden of er fraude is gepleegd met verkiezingsuitgaven.

Een andere zaak is die voor de ondernemingsrechtbank van Tongeren. Die draait om Annemie Moens, de vrouw die op eenzijdig verzoekschrift van de rechtbank als voorlopige bewindvoerder werd aangesteld bij Let’s Go Urban. Sihame El Kaouakibi heeft derdenverzet aangetekend tegen deze beslissing. De vraag: is de aanstelling nu terecht of niet? Eigenlijk is deze zaak al minder belangrijk geworden, want het bewindvoerderschap loopt sowieso binnenkort af. Bovendien heeft Moens al een vernietigend rapport naar buiten gebracht.

Hiermee is de kous nog niet af. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is een eigen onderzoek gestart. Ook verschillende overheden overwegen een burgerlijke rechtszaak aan te spannen. Zo voert de stad Antwerpen een eigen audit om te zien hoeveel schade ze heeft geleden. Uit voorzorg heeft ze al beslag laten leggen op de privébezittingen van El Kaouakibi en haar partner. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken onderzoekt of de 200.000 euro subsidies aan een Brusselse vzw van El Kaouakibi goed werd besteed. Ook de Vlaamse overheid gaat na of haar toegekende subsidies bij de juiste personen terechtkwamen.

Hoe ver staan die onderzoeken?

De zaak in Tongeren zou op 30 maart worden bepleit, maar ze werd uitgesteld naar 20 april omdat een van de advocaten van El Kaouakibi, Joris Vercraeye, corona opliep. Hij lag een week in het ziekenhuis en kon pas dinsdag weer naar huis. Verwacht wordt dat de rechtbank de aanduiding van de bewindvoerder vrijwel meteen zal bevestigen. Zo niet, dan heeft een uitspraak enkel zin voor 2 mei, want dan loopt het bewindvoerderschap af.

Het gerechtelijk onderzoek zal veel langer aanslepen. “Als we hier binnen een jaar iets serieus over horen, dan zal dat vroeg zijn”, zegt een welingelichte bron. Een van de problemen is dat niemand kan zeggen welk materiaal betrouwbaar is en welk niet. Zowel El Kaouakibi als Moens beweert dat er stukken verdwenen zijn. Neem de veelbesproken bruikleenovereenkomst, waarin onder andere geregeld werd dat de industriële keuken van Let’s Go Urban ‘tijdelijk’ werd ondergebracht in het JJ House. Een van de vragen is wanneer die werd ondertekend, maar die informatie is voorlopig onvindbaar.

In Antwerpen worden de resultaten van de audit volgende week verwacht. Hoelang de onderzoeken van de andere overheden en de BBI zullen aanslepen, is onduidelijk.

Sihame El Kaouakibi bij haar eedaflegging in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

Wat hangt haar boven het hoofd?

Moeilijk te zeggen, want het gerecht heeft de aanklachten nog niet benoemd. Enkele opties zijn fraude, valsheid in geschrifte of misbruik van vertrouwen. Elk van deze misdrijven heeft weliswaar een aantal kenmerken die eerst duidelijk bewezen moeten worden.

Het vervalsen van facturen valt in principe onder valsheid in geschrifte. De straf hiervoor varieert van een lage geldboete – een eerder symbolische straf – tot een hoge geldboete of vijftien jaar cel. Voor het gebruik van sociale subsidies voor privédoeleinden, wat onder het misbruik van vertrouwen valt, zou El Kaouakibi tot vijf jaar celstraf riskeren en een boete tot 500 euro.

Wellicht schuilt het grootste gevaar in een mogelijke verbeurdverklaring. De rechter kan immers beslissen om het doorgesluisde geld, of alles wat daarmee aangekocht is, af te pakken. De voorbije jaren kocht El Kaouakibi drie woningen en twee percelen bouwgrond, samen goed voor 2,5 miljoen euro. Volgens Moens werd er op zijn minst 450.000 euro afgewend van Let’s Go Urban naar andere bedrijfjes van El Kaouakibi. Uit een ander bedrijfje, WannaWork, zou 475.000 euro zijn weggevloeid. Mogelijk lopen die bedragen de komende maanden verder op. En dan zijn er nog de overheden die zoveel mogelijk geld willen terugvorderen.

Tot slot is er de politieke schade. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zette vorige week de procedure in gang om El Kaouakibi definitief uit de partij te zetten. Een statutaire commissie moet nu beide kampen horen en binnen de dertig dagen beslissen of ze met deze beslissing akkoord gaat. Hoe dan ook is El Kaouakibi niet langer welkom. Zo heeft de partijtop gevraagd om haar zetel in het Vlaams Parlement af te staan. Een verzoek dat ze nog niet heeft ingewilligd.

In principe kan de onderneemster tot de verkiezingen van 2024 verder als onafhankelijk parlementslid. Tot dan blijft haar parlementaire onschendbaarheid gelden. Mocht het gerecht haar na het onderzoek voor de rechter willen brengen, dan kan het parlement wel stemmen over de opheffing van haar onschendbaarheid.