Frank Vandenbroucke: “We hebben meer informatie van EMA nodig over AstraZeneca in combinatie met leeftijd”

Ons land pauzeert de vaccinaties met AstraZeneca voor mensen jonger dan 56. “Omdat het kan”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdagochtend bij Radio 1. Hij benadrukt wel dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meer onderzoek moet doen.

Volgens het EMA is er geen reden tot ongerustheid rond het AstraZeneca-vaccin en kan iedereen hiermee ingeënt worden. Niet vaccineren is schadelijker dan de mogelijke nevenwerkingen, klinkt het.

Ons land besliste woensdag nochtans anders. “Als je enkel het AstraZeneca vaccin hebt, dan moet je daar volop van gebruikmaken. Maar als je wel keuze hebt tussen verschillende vaccins en je wil mogelijke bijwerkingen beperken, dan kan je per persoon het juiste vaccin kiezen”, legt Vandenbroucke de keuze uit. De minister was dan ook niet echt gelukkig met de communicatie van het EMA. “Ik - en ook andere Europese landen - hebben aan het EMA meer duidelijkheid gevraagd. Het EMA zegt: er zijn bijwerkingen, maar als je de keuze hebt tussen vaccineren of niet, vaccineer dan. Maar als je de keuze hebt tussen verschillende vaccins en leeftijdsgroepen, wat doe je dan? Daar mag EMA nog meer uitgebreid onderzoek naar doen. Wij hadden verwacht dat ze zouden kijken naar welk vaccin het beste was voor welke leeftijdsgroep. We verwachten dan ook dat ze dan nu gaan doen.”

LEES OOK. België zet tijdelijk een leeftijdslimiet op het AstraZeneca-vaccin: wat betekent dit nu?

Vandenbroucke baseert de beslissing dus vooral op de eigen Hoge Gezondheidsraad. “En die zeggen duidelijk: als er niet verandert aan het huidige vaccinatietempo, dan kunnen we op zeker spelen. Wel AstraZeneca voor ouderen, wat overigens al heel veel levens gered heeft, en voor mensen onder 56 een ander vaccin.”

Op 25 miljoen mensen zijn er welgeteld 18 die aan de zeldzame trombose of bloedklonter zijn overleden. “Dat is dus een zeer beperkt risico. Langs de andere kant gaat het om zo’n vervelende en onverwachte aandoening, dat we er geen medisch remedie tegen hebben.”

Over vier weken, wanneer de mensen onder 56 aan de beurt zouden moeten komen, wordt de beslissing geëvalueerd. “Dan hebben we mogelijk meer info via het EMA en via onze eigen diensten”, aldus Vandenbroucke.

 ()

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer