Waarom ons land nu wel AstraZeneca deels stopzet: "Verstoort campagne niet en je kan risico's spreiden"

Ons land stopt tijdelijk met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan mensen jonger dan 56, "omdat we de luxe hebben om te kiezen uit verschillende vaccins en we het risico zo kunnen spreiden, zonder dat het een impact heeft op onze vaccinatiestrategie." Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren heeft ons land beslist om het AstraZeneca-vaccin niet meer te gebruiken bij mensen jonger dan 56. De beslissing werd genomen omdat er bij een jongere groep mensen een heel kleine kans is op een bijwerking van het vaccin. Daarbij ontstaan bloedklonters. Tot nu toe zijn 18 overlijdens bekend. Er zijn al meer dan 25 miljoen mensen ingeënt met AstraZeneca.

Een maand geleden was al een aantal landen helemaal of gedeeltelijk gestopt met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook toen waren er al gevallen bekend van bloedklonters. Ons land was een van de weinige die AstraZeneca bleven toedienen. Wat is er dan nu veranderd?

"Als we toen hadden beslist om het vaccin niet meer te gebruiken, hadden we de campagne overhoop moeten halen. Gelukkig hebben we dat toen niet gedaan, want dat had zeker levens gekost", legt minister Frank Vandenbroucke uit (Vooruit). "Dat was toen een logische beslissing."

"Maar als je de keuze hebt tussen vaccins, zoals nu, moet je kijken welk vaccin je het best aan wie geeft. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is: als je de keuze hebt en het verstoort de campagne niet, gebruik dan AstraZeneca voor oudere mensen en gebruik de andere vaccins voor jonge mensen. Zo is het risico verdeeld."

Beluister hier het interview met minister Frank Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio):

Invloed op vaccinatiecampagne

We gebruiken AstraZeneca niet meer voor mensen jonger dan 56. Zal dat de vaccinatiecampagne vertragen? "De komende weken heeft dit geen enkele invloed op onze campagne", verduidelijkt Vandenbroucke. 

"Nu heeft het dus geen belang, want we vaccineren bijna alleen ouderen. De weinige jongeren die worden ingeënt, kunnen we makkelijk Pfizer of Moderna geven, we hebben er daar genoeg van. Binnen 4 weken moeten we deze beslissing wel herbekijken. Dit is niet definitief."

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verduidelijkte nog in "De ochtend": "We moeten 6.000 mensen omboeken. Het gaat vooral om jonge stagiairs in zorginstellingen. Daar zoeken we nu alternatieven voor. Ondertussen wachten we op meer onderzoeksresultaten."

EMA

Het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, adviseert niet om het AstraZeneca-vaccin niet meer te gebruiken bij sommige leeftijdsgroepen. "De voordelen wegen nog altijd op tegen de nadelen", klonk het daar gisteren. Minister Vandenbroucke bleef met een wrange nasmaak zitten.

"Ik was niet gelukkig toen ik hoorde dat het EMA geen grondigere analyse heeft gemaakt over de verschillende leeftijdsgroepen. Ik heb dat gisteren ook op (de Europese) tafel gelegd. Als je de keuze hebt, hoe ga je dan verdelen? Daar heeft het EMA nog huiswerk over te maken."

Het Europees Geneesmiddelenagentschap moet ook nog een aantal belangrijke vragen beantwoorden, vindt Vandenbroucke: "Hoe zit het met de tweede prik? Mag je een ander vaccin gebruiken? Het EMA moet daar duidelijkheid over brengen."

Het Verenigd Koninkrijk gaat alvast wel door met de tweede prik met AstraZeneca. "Daar is de overtuiging dat als mensen niet negatief reageren op de eerste prik, ze dat ook niet zullen doen op de tweede", legde minister Beke uit.

Beluister hier het volledige interview met Wouter Beke in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen