AFP
Volledig scherm
© AFP

6.000 vaccinaties moeten anders worden ingepland na beslissing over AstraZeneca

De beslissing om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen, heeft maar een kleine impact op de Belgische vaccinatiecampagne. Dat hebben de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Wouter Beke (CD&V) vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Beke moeten in Vlaanderen 6.000 geplande vaccinaties op een totaal van ongeveer 1 miljoen anders worden ingepland.

  1. Twee jaar na dood van baby in crèche ’t Sloeberhuisje wil parket vader van uitbaatster voor assisen wegens doodslag

    Twee jaar na dood van baby in crèche ’t Sloeber­huis­je wil parket vader van uitbaat­ster voor assisen wegens doodslag

    Het parket wil Roxan V., de vader van de uitbaatster van kinderdagverblijf ‘t Sloeberhuisje in Gent, vervolgen voor doodslag op een zes maanden oude baby. De man schudde het meisje in februari 2022 zo hard door elkaar dat ze nadien in het ziekenhuis overleed aan een hersentrauma. En dat deed hij volgens de speurders met de intentie om te doden. Maar volgens Kris Vincke, de advocaat van V., was dat niet het geval: “Voor ons is het duidelijk dat de man nooit de bedoeling had om de baby te doden.”
    Gent
  2. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen”

    EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklon­ters en AstraZene­ca-vac­cin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen”

    Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen, en geeft geen leeftijdsadvies. Ons land zal het vaccin de komende vier weken enkel aan mensen van 56 jaar en ouder geven. AstraZeneca benadrukt in een reactie dat het gaat om een “mogelijke" link.