Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Charles Michel verdedigt zich tegen kritiek na incident met Von der Leyen in Turkije

Charles Michel verdedigt zich tegen kritiek na incident met Von der Leyen in Turkije
Beeld EPA

EU-president Charles Michel en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ploften rustig neer op hun goudkleurige zetels, terwijl er voor Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geen stoel meer was. Had Charles Michel meer kunnen doen? De voormalige premier verweert zich nu: ‘Ongevoelig? Niets is minder waar.’

en

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel had stevige kritiek gekregen op zijn gedrag bij het incident met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Ankara. Toen Von der Leyen en Michel dinsdag werden ontvangen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bleek dat Von der Leyen op een sofa moest plaatsnemen, terwijl haar collega Michel een stoel naast Erdogan aangeboden kreeg. Terwijl de Commissievoorzitster met een ‘euhm?’ en bijhorend handgebaar uiting gaf aan haar verbazing, deed Michel er het zwijgen toe. 

Op Facebook stelt Charles Michel nu dat sommige beelden van de ontmoeting met Erdogan reacties en soms harde interpretaties hebben uitgelokt en “de indruk wekken dat ik ongevoelig zou zijn geweest voor de situatie”. Maar “niets is minder waar”, schrijft de Belg.

Video wordt geladen...

Volgens Michel veroorzaakte de strikte interpretatie van de protocolregels door de Turkse diensten een “schrijnende situatie”, namelijk “de verschillende, zelfs kleinerende, behandeling van de voorzitter van de Europese Commissie”. “Toen we de betreurenswaardige aard van de situatie inzagen, hebben we ervoor gekozen om dit niet te verergeren door er een publiek incident van te maken, en om voorrang te geven aan de inhoud van de politieke discussie die we, Ursula en ik, met onze gastheren aangingen.”

Michel zegt te betreuren dat de indruk is gegeven dat hij onverschillig zou hebben gestaan ten aanzien van protocollaire onhandigheid die von der Leyen moest ondergaan. “Zeker gezien het feit dat ik mij vereerd voel deel te nemen aan dit Europese project waarbij twee van de vier grote instellingen worden geleid door vrouwen, Ursula von der Leyen en Christine Lagarde, en ook fier ben dat het een vrouw was die mij - als eerste in de geschiedenis - heeft opgevolgd als premier van België.” De Europese Raadsvoorzitter is naar eigen zeggen ook bedroefd dat deze situatie “het grote en nuttige geopolitieke werk” dat in Ankara is verricht en waarvan Europa hopelijk “de vruchten zal plukken, overschaduwt”.