Direct naar artikelinhoud
NieuwsThe Social House

The Social House gaat door na controverse: ‘We zijn niet blind voor de kritiek, maar we willen beter doen’

De originele acht deelnemers van 'The Social House’.Beeld Wünderbaar

De acht influencers van The Social House waren sinds gisteren ineens nog maar met zeven, nadat Flo Windey opstapte wegens een gebrek aan diversiteit. De productie laat nu weten dat het programma doorgaat, maar last wel een pauze in.

en

“Het is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Als dat toch gebeurd zou zijn, dan willen we ons daarvoor verontschuldigen”, reageert The Social House in een persbericht op de heisa van de voorbije dagen. 

“We beseffen dat we niet blind kunnen zijn voor de kritiek en zien het ook als een kans om beter te doen. We willen luisteren, onszelf educaten en actie ondernemen. We dragen een verantwoordelijkheid en willen dan ook ons platform positief inzetten zoals dat van bij het begin de bedoeling was.”

De makers gooien de handdoek niet in de ring, maar vragen geduld voor concrete aanpassingen aan het format. Het is dus nog niet geweten of iemand - en zo ja: wie - de opgestapte Flo Windey vervangt. ‘Vandaag en morgen gaan we nog niets nieuws posten, maar we komen snel terug bij jullie’, zeggen de makers.

Diversiteit

In het online format The Social House verblijven acht influencers Big Brother-gewijs onder hetzelfde dak. Zij volbrengen daar bepaalde uitdagingen en maken op basis daarvan voortdurend content die online te zien is. Maar in plaats van het gehoopte enthousiasme krijgt het programma (en haar deelnemers) al vanaf het begin de wind van voren. 

Zo vinden veel jongeren het ‘toondoof’ dat de influencers met acht mogen samenkomen, zonder veiligheidsmaatregelen, net nu alle andere jongeren al zo lang thuiszitten en zelf snakken naar samenkomsten. Daarnaast is er ook heel wat kritiek op de samenstelling van de groep. Tussen de acht influencers zit er namelijk niet één persoon van kleur tussen, terwijl er meer dan genoeg aanbod is.

Onder die acht jonge, witte makers vinden we onder meer TikTok-ster Stien Edlund en StuBru-gezicht Flo Windey terug. Die laatste kondigde woensdagavond haar vertrek uit het huis en de groep aan. “Ik probeer al even om diversiteit en inclusiviteit in de media aan te pakken. En dit was duidelijk geen juiste representatie daarvan. (...) Dat was een verkeerde inschatting van mij en daar heb ik mensen mee gekwetst.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door flo windey (@flowindey) op

De overige deelnemers zijn: Elias Verwilt, Steffi Mercie, Gerben Tuerlinckx, Sarah Bossuwe en Michael Amani. The Social House is gebaseerd op het Amerikaanse concept Hype House dat de carrière van influencers als Charli en Dixie D’Amelio een duw in de rug gaf.