Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi stapt zelf op bij Open Vld

Sihame El Kaouakibi stapt zelf op bij Open Vld
Beeld BELGA

Met een brief aan Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert laat Sihame El Kaouakibi weten dat ze uit de partij stapt en voortaan als onafhankelijke zetelt in het Vlaams Parlement. Haar advocaten stellen dat de liberale principes in de partij tegenwoordig ‘een marginaal belang vertonen’.

Sihame El Kaouakibi was al tijdelijk geschorst als Open Vld-lid, in afwachting van de onderzoeken naar mogelijke fraude bij vzw Let’s Go Urban en een aantal verwante vennootschappen.

Het verslag van de tijdelijke bewindvoerder bij LGU was voor de voorzitter de druppel: Lachaert startte de procedure om El Kaouakibi uit de partij te zetten. “In zo’n verhaal willen wij absoluut niet meegesleurd worden”, zei hij vorige week.

Met een brief aan Lachaert laten de advocaten van El Kaouakibi nu weten dat ze het verdict van de statutaire commissie van de partij niet afwachten. “Gezien de berichten (...) neemt cliënte akte van het feit dat de beschreven liberale en rechtsstatelijke principes heden ten dage binnen uw partij slechts een marginaal belang vertonen.”

Daarom heeft El Kaouakibi besloten om uit de partij te stappen en verder te zetelen als onafhankelijk lid in het Vlaams Parlement. De Antwerpse neemt ook een stap terug uit het bestuur van haar vzw Let’s Go Urban, zegt ze.

“We nemen akte van haar beslissing om de partij te verlaten en betreuren dat ze vasthoudt aan haar zetel”, klinkt het bij de woordvoerder van Open Vld-voorzitter Lachaert. “We doen geen uitspraken over schuld of onschuld. De partij kwam mee in het oog van de storm en wilde antwoorden op de aantijgingen, maar die antwoorden kwamen niet.”

Advocaten: ‘Te weinig tijd gekregen’

De advocaten stellen dat ze te weinig tijd hebben gekregen om te reageren op de elementen in het rapport van de bewindvoerder en in de berichtgeving in de pers, vooral gezien een van de advocaten tezelfdertijd in het ziekenhuis belandde met een coronabesmetting.

Ze halen uit naar de berichten van VTM-journalist Faroek Özgünes, die zich volgens hen “als rechter ten gronde gedraagt” en vinden dat het vermoeden van onschuld van Sihame El Kaouakibi wordt geschonden. Ze stellen dat er door het lopende gerechtelijk onderzoek, dat geheim is, “op heden onmogelijk een volledige reactie (kan) worden geformuleerd”.

‘Volksstam in Nieuw-Guinea staat verder’

Maar bovenal halen ze uit naar de partij van Lachaert. Volgens hen staat een volksstam in Nieuw-Guinea “schijnbaar verder dan bepaalde strekkingen binnen uw partij”.

“Het is net in zaken als deze dat een liberale partij haar liberaal karakter krachtig kan onderstrepen, of -daarentegen- haar liberale kiezers duidelijk maakt dat de liberale waarden bij nader inzien vloeibaar lijken”, zeggen Omar en Mounir Souidi in hun brief.

‘Geen zin de pijn te rekken’

In een korte persmededeling geeft El Kaouakibi meer uitleg bij die beslissing, die ze naar eigen zeggen “met pijn in het hart” heeft genomen. “Twee jaar geleden gaf die partij me de kans om actief in de politiek te stappen. Daarvoor zal ik ze altijd dankbaar blijven”, klinkt het. 

Ze zegt de beslissing van Egbert Lachaert om de uitsluitingsprocedure op te starten, te begrijpen, “hoezeer me dit ook pijn doet”. “De voorbije maanden is er een beeld van mij ontstaan waardoor de voorzitter niet anders kon dan een procedure te starten om mij uit de partij te zetten. Omdat de uitkomst van de procedure bij voorbaat vaststaat, verkies ik de eer aan mezelf te houden. Het heeft geen zin de pijn te rekken.”

Lachaert vroeg El Kaouakibi ook om haar parlementszitje ter beschikking te stellen van de partij, maar daar gaat ze niet op in. “Men mag van mij niet vragen dat ik zou verzaken aan het mandaat dat de kiezer me heeft gegeven.” De Antwerpse zal haar idealen, waaraan “niets is veranderd”, als onafhankelijke verder proberen te realiseren, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Lachaert betreurt de beslissing van Sihame El Kaouakibi om verder te zetelen in het Vlaams Parlement. “Uiteindelijk heeft Open Vld haar de kans geboden een mandaat op te nemen in het parlement, als rolmodel en als toonaangevend figuur, maar indien het gezag van een mandataris zo erg aangetast is, is verder functioneren in een parlement onmogelijk.”