Amerikaans kapitaal kijkt nu ook naar Duits voetbal

Amerikaanse investeerders beginnen nu ook interesse te tonen voor beleggingen in Duitse voetbalclubs. Strikte eigendomsregels zorgden er in het verleden voor dat in het Duitse voetbal de belangen van de supporters prioriteit genoten, maar de clubs zien extern kapitaal steeds meer als een potentieel instrument om de budgettaire kloof met concurrenten uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje te verkleinen.

Onder meer de Duitse clubs SC Paderborn, Eintracht Frankfurt of TSV 1860 München zouden in de toekomst mogelijk een Amerikaanse eigenaar kunnen krijgen.

Extern kapitaal

‘Een aantal ondernemers uit de Verenigde Staten zien in het Duitse voetbal, één van de rijkste competities van Europa, nieuwe mogelijkheden,’ merkt het persbureau Bloomberg op. ‘Ook in Duitsland zelf lijkt er een streven naar het aantrekken van extern kapitaal, ondanks de druk van supporters die in het verleden tegen rijke clubeigenaars vaak met succes weerstand hebben geboden.’

‘Nog voor de uitbraak van de coronapandemie kon die trend worden opgemerkt, maar de crisis – die de stadions heeft gesloten en daarmee de inkomsten van de clubs heeft geraakt – lijkt die evolutie nog te hebben versterkt.’

‘Duitsland is op voetbalgebied een strategisch interessante markt,’ voert de Amerikaanse ondernemer Paul Conway, één van de oprichters van investeringsmaatschappij Pacific Media Group. ‘De Duitse clubs passen immers bijzonder goed bij de portefeuille Europese clubs uit lagere divisies die Pacific Media al heeft uitgebouwd en die een meer opwindende, aanvallende speelstijl nastreven, met de nadruk op de ontwikkeling van jong talent.’

De Duitse Bundesliga is één van de belangrijkste voetbalcompetities van de hele wereld. Duitse clubs – zoals FC Bayern München, Borussia Dortmund en FC Schalke 04 – staan ​​bovendien bekend om hun gepassioneerde supporters.

De wedstrijden uit de Bundesliga hebben de hoogste gemiddelde bezoekersaantallen in de vijf grootste Europese competities. Bovendien kunnen vele Duitse clubs ook een evenwicht budget voorleggen. Pacific Media Group zegt mogelijk meer dan één investering in Duitsland te zullen overwegen.

Lucratief

‘Duitsland is een onaangeboorde, potentieel bijzonder lucratieve markt’, zegt ook Jordan Gardner, een Amerikaanse voetbalmanager die minderheidsbelangen heeft in het Britse Swansea City, het Ierse FC Dundalk en het Deense FC Helsingor. ‘Over het algemeen worden Duitse clubs goed bestuurd en worden ze ook commercieel sterk omkaderd. Dat zijn karakteristieken die potentiële investeerders aanspreken.’

Clubs uit de twee hoogste divisies van het Duitse voetbal genereerden vorig seizoen een omzet van ongeveer 4,5 miljard euro. Dat was 5,7 procent minder dan vorig jaar. Die achteruitgang was te wijten aan de uitbraak van de coronapandemie. Voor dit seizoen wordt mogelijk nog een grotere terugval verwacht.

‘Covid kan op de lange termijn een impact hebben op de eigendomsstructuur van Duitse teams’, waarschuwt Daniel Erd, een advocaat bij consulent Pinsent Masons. ‘Voor diverse partijen zullen externe investeringen de enige oplossing op langere termijn blijken.’

In Duitsland werd bijna een kwarteeuw geleden een nieuwe regel ingevoerd om te voorkomen dat een commerciële investeerder meer dan 49 procent van de stemgerechtigde aandelen in een voetbalclub zou kunnen bezitten. Die regel heeft er mee voor gezorgd dat de loonmassa en de ticketprijzen, in vergelijking met andere grote Europese competities, beperkt kon worden gehouden.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. VfL Wolfsburg is eigendom van de autogroep Volkswagen en Bayer Leverkusen is gegroeid binnen het farmaconcern Bayer. Die clubs moeten niet aan de regels rond het aandeelhouderschap voldoen omdat hun eigenaars al gedurende meer dan twee decennia consequent in de organisatie hebben geïnvesteerd.

TSG Hoffenheim van miljardair Dietmar Hopp (SAC) en RB Leipzig, in handen van drankenproducent Red Bull, zijn dan weer recente voorbeelden van een verschuiving in de eigendomsstructuur van de Duitse clubs.

(lb)

Meer