Palestijnen kunnen opnieuw op Amerikaanse financiële hulp rekenen

De Verenigde Staten zullen voor de Palestijnen 235 miljoen dollar hulp reserveren. Dat heeft Anthony Blinken, Amerikaans minister van buitenlandse zaken, aangekondigd. De woorden van Blinken betekenen de heropstart van de Amerikaanse steun aan het United Nations Relief and Works Agency (Unrwa), die onder voormalig Amerikaans president Donald Trump was stopgezet.

Het pakket omvat humanitaire, economische en ontwikkelingshulp en is volgens waarnemers een poging van de Amerikaanse regering om de banden met de Palestijnen – die tijdens de ambtsperiode van Trump vrijwel waren ingestort – te herstellen.

Belofte

‘De aankondiging is de belangrijkste stap die huidig Amerikaans president Joe Biden sinds zijn aantreden heeft ondernomen om zijn belofte een reeks maatregelen van zijn republikeinse voorganger terug te draaien, in te vullen’, aldus de waarnemers. ‘Het beleid van Trump in de Palestijnse kwestie was zwaar ten gunste van Israël bevooroordeeld.’

Met het nieuwe steunpakket worden de Verenigde Staten opnieuw een leidende donor van het Unrwa, dat aan ongeveer 5,7 miljoen Palestijnen in het Midden-Oosten steun biedt. Biden liet tevens verstaan dat de Verenigde Staten opnieuw de mogelijkheid van een onderhandelde tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict prioriteit zou willen stellen.

Donald Trump had drie jaar geleden de banden met de Palestijnse Autoriteit verbroken en de steun aan het Unrwa nagenoeg volledig stopgezet. Die stap werd algemeen gezien als een poging om de Palestijnen te dwingen met Israël te onderhandelen onder voorwaarden die volgens het Palestijnse leiderschap nooit tot de creatie van een levensvatbare staat zouden kunnen leiden.

De Palestijnen konden ook niet aanvaarden dat Trump besliste om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. ‘Het optreden van Trump zou decennia Amerikaans beleid in de regio ondermijnen’, zeggen de experten.

Militanten

De Palestijnse president Mahmoud Abbas reageerde verheugd op de vernieuwde hulp en de terugkeer naar de optie van een mogelijke tweestatenoplossing. Maar Gilad Erdan, de ambassadeur van Israël bij de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, was echter kritisch.

Volgens Erdan laat het Unrwa anti-Israëlische ophitsing en antisemitische activiteiten toe. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een nauwe bondgenoot van Trump, had eerder al tot een ontmanteling van het Unrwa opgeroepen.

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van het Unrwa, zei dat nieuwe financiering zeer welkom was, maar voegde eraan toe dat de druk op de organisatie bijzonder hoog blijft. ‘De uitbraak van de coronacrisis en de crisis in Libanon hebben immers het vluchtelingenprobleem nog verergerd,’ aldus Lazzarini. ‘De hernieuwde financiering is belangrijk, maar het is ook cruciaal om de Verenigde Staten opnieuw als een strategische partner te hebben.’

Blinken suggereerde wel dat de Amerikaanse regering mogelijk naar een aantal hervormingen van het Unrwa zou streven. De organisatie werd in het verleden door critici beticht van inefficiëntie, een overschatting van de populatie Palestijnse vluchtelingen en de bestendiging van het decennia-oude conflict met Israël.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken benadrukte verder dat de steun absoluut in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving zou worden toegekend. Ook zouden de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om te vermijden dat fondsen in handen van Palestijnse militanten, vooral in Gaza, zouden kunnen vallen.

(lb)

Meer